Orašje

Sastanak predsjednika Vlade PŽ Đure Topića s načelnicima tri posavske općine

05.02.2021.
u 14:35

Predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić jučer je održao radni sastanak kojem su uz resornog ministra Anesa Osmanovića i Iliju Jezidžića, ravnatelja županijske uprave Civilne zaštite nazočili i načelnici općina Orašje, Odžak i Domaljevac- Šamac, Marijan Oršolić, Nada Ćulap i Stjepan Piljić. Na sastanku je bilo riječi o nastavku postupka prekategorizacije dijela lokalnih cesta u regionalne. Županijsko ministarstvo prometa i veza dobilo je prijedlog triju općina koje su predložile oko 35 km lokalnih cesta koje bi se trebale prekategorizirati u regionalne.

-S načelnicima smo željeli još jednom usuglasiti taj postupak, a ova tema će se naći na jednoj od narednih sjednica Vlade PŽ na potvrđivanju kako bi je mogli dostaviti federalnoj Vladi na suglasnost, kazao je predsjednik Vlade Đuro Topić.

Druga tema razgovora bila je vezana za usvajanje plana upravljanja otpadom u PŽ u kojem su općine važni partneri županiji u rješavanju problema prikupljanja, razdvajanja i odlaganja komunalnog otpada. Predsjednik Topić je upoznao načelnike općina s onim što je županija do sada napravila i što se od njih očekuje kako bi se i ova tema našla na jednoj od idućih sjednica Skupštine PŽ i kako bi usvojili plan upravljanja otpadom koji je već u javnoj raspravi.

Bilo je riječi i o implementaciji zakona o protupožarnoj zaštiti i vatrogastvu u PŽ i modelu uspostave profesionalnog vatrogastva u ovoj županiji. Topić je istaknuo da je ova tema čekala implementaciju rezultata lokalnih izbora kako bi Vlada ŽP s općinama potpisala sporazume o modelu uspostave profesionalnog vatrogastva u Posavskoj Županiji, na temelju zakona kojeg je Skupština usvojila 2019. godine. -Očekujemo da u narednih 15 dana od općinskih načelnika dobijemo mišljenje, potvrdu ranijeg stava ili novi prijedlog vezano za rješavanje ove vrlo važne tematike za sve tri općine, zaključio je predsjednik Vlade PŽ Đuro Topić.

Temeljem Odluke o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna PŽ za 2020.g. Općinama Domaljevac-Šamac i Odžak, te Domu zdravlja Orašje, Centru za kulturu Orašje i Dječjem vrtiću Pčelica Orašje, predsjednik Vlade Đuro Topić potpisao je ugovore s predstavnicima ovih institucija kojima je odobreno ukupno 7 projekata vrijednih 437.000 KM. Općini Domaljevac Šamac odobren je iznos od 80.000 KM za sufinanciranje izgradnje sustava vodoopskrbe. Za projekte u općini Odžak odobreno je ukupno 177.000 KM za sufinanciranje tri projekta. Od toga 140.000 KM za vodoopskrbu naselja Vrbovac-Jošava, zatim 30.000 KM za rekonstrukciju male Vijećnice i 7.000 KM za obnovu kotlovnice u zgradi općine. Općini Orašje odobreno je 180.000 KM za sufinanciranje projekata u tri ustanove. Domu zdravlja Orašje iznos od 80.000 KM za s druge faze projekta izgradnje novog objekta Doma zdravlja, Centru za kulturu Orašje 60.000 KM za s radove na rekonstrukciji Kino dvorane i Dječjem vrtiću Pčelica Orašje iznos od 40.000 KM za sufinanciranje druge faze projekta dogradnje i rekonstrukcije. –Prioritet su dobili projekti od životne važnosti, kao što su nastavak gradnje vodovoda u općinama Odžak i Domaljevac-Šamac, druga faza izgradnje Doma zdravlja Orašje, za Vrtić Pčelica gdje stanuje naša budućnost, pa je primjereno završiti njegovo uređenje, te za Centar za kulturu Orašje za dovršetak vanjskog uređenja kinodvorane, kao i Male vijećnice u Odžaku, pojasnio je predsjednik Vlade PŽ Đuro Topić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije