al:

Satelitske snimke otkrile sjevernokorejske logore u kojima muče i ubijaju ljude

snimke
24.11.2016.
u 17:24

atelitske snimke mreže logora za političke zatvorenike pokazuju da sjevernokorejski režim i dalje održava i ulaže u represivna postrojenja. Ovi logori čine temelj goleme infrastrukture posvećene političkoj represiji i društvenoj kontroli koja osigurava sustavno kršenje ljudskih prava, izvještava međunarodna nevladina organizacija Amnesty International.

AI je proveo istraživanje sjevernokorejskih radnih logora, zvanih kwanliso, na temelju satelitskih snimki dvaju  takva logora: kwanliso 15 i kwanliso 25. Snimke prikupljene u svibnju i kolovozu ove godine pokazuju da su logori u punom pogonu, a na njima su vidljive i nove stražarnice, poljoprivredne aktivnosti, kao i nadogradnja već postojećeg krematorija.

Sjeverna Koreja po kršenju ljudskih prava bez premca

Istraživanje se nadovezuje na izvještaj iz 2014. koji je objavila Komisiji za istraživanje UN-a, koji je utvrdio da je po opsegu i težini kršenja ljudskih prava Sjeverna Koreja bez premca u suvremenom svijetu.

U tom su izvještaju dokumentirani sustavno silovanje, tortura, namjerno izgladnjivanje, infanticid, prisilni rad i egzekucije vršene nad 120 tisuća muškaraca, žena i djece u radnim logorima diljem zemlje. Veliki dio zatvorenih nije počinio nikakav zločin. Radi se o obiteljima onih koje je režim proglasio političkim neprijateljima, a nad kojima je provedena kolektivna odmazda, prenosi Index.hr.

AI također izvještava kako sjevernokorejski režim konzistentno onemogućuje pristup inozemnim promatračima, onemogućujući istragu kršenja ljudska prava. Međutim, infrastruktura je toliko masivna da je vidljiva iz svemira.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije