ljeto nosi i opasnosti

Savjeti za ljetne vrućine: Piti najmanje 2 l vode, izbjegavati sunce, jesti svježu hranu...

ljeto
11.07.2022.
u 21:03

Ljeto zahtijeva promjene načina života, od prehrane i odijevanja do rada. Ovo se posebno odnosi na djecu, bolesne, starije, radnike na otvorenom

Dehidracija, trovanja, sunčanica, oboljenja izazvana ugrizima i ubodima životinja… neke od opasnosti koje ljeto i velike vrućine nose sa sobom, piše Večernji list BiH.

Varljivo sunce

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica savjetuju kako ljetne mjesece provesti što bezbrižnije. Dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjela za promociju zdravlja u Institutu, ističe da ovo godišnje doba zahtijeva promjene načina života, od prehrane i odijevanja do drugačijeg rasporeda aktivnosti. Ovo se posebno odnosi na malu djecu, starije osobe, trudnice, osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, osobe oboljele od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, dijabetičare, kronične bolesnike, sportaše i radnike na otvorenom. Vrlo je važno, ističe, zaštititi kožu, posebice od prevelikog izlaganja suncu. Kada je riječ o opeklinama, bez obzira na tip kože, najvažnije se pridržavati osnovnih preventivnih mjera kao što su da se aktivnosti pokušaju svesti na jutarnje i poslijepodnevne, smanjiti izlaganje suncu u razdoblju od 10 do 17 sati kada je najveći indeks UV zračenja. Također, tijekom izlaganja sunčevim zrakama obvezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva s najvećim zaštitnim faktorom (50) koje je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju minimalno 20 minuta prije izlaska iz kuće, uz ponavljanje svaka dva sata te nakon svakog kupanja, navode iz INZ-a. Zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tečnosti znojenjem, ljeti je tijelu i koži potrebna veća količina vode (najmanje dvije litre dnevno). Preporuka je unositi tekućinu polako, u malim količinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića koja će samo pojačati dehidraciju. Osobama koje se zbog prirode posla dodatno pojačano znoje (rad na otvorenome, sportaši...) i uz to su sklone nižem krvnom pritisku, uz običnu vodu, savjetuje se i mineralna negazirana voda, s obzirom na to da znojem pojačano gubimo i elektrolite (magnezij, kalij, natrij i sl.). - Ako sumnjate je li voda u kojoj se kupate čista, zbog mogućih infekcija izbjegavajte predug boravak u njoj te pripazite da ne gutate tu vodu ili ronite otvorenih očiju, a obvezno nakon kupanja u takvoj vodi istuširajte se toplom vodom i sapunom - kaže dr. Kuduzović. Ističe i da se pozornost obrati na ugrize i ubode kukaca. Mjesto uboda važno je održavati čistim kako ne bi došlo do razvoja infekcije. Jako je važno pokušati se suzdržati od češanja kože jer se upravo na taj način najčešće omogući razvoj infekcije zbog ulaska mikroorganizama kroz ranicu nastalu češanjem. - U slučaju da se pojavi otok stavite hladnu oblogu na mjesto uboda (mokri ručnik ili kockice leda umotane u kuhinjsku krpu) kako bi je smanjili.

Pomoć liječnika

U slučaju razvoja infekcije ili neke neobične kožne promjene na mjestu uboda, pojave povraćanja ili poteškoće s disanjem potrebno je žurno potražiti liječničku pomoć. Kako bi se spriječili problemi uzrokovani hranom, stručnjaci naglašavaju da u toplim danima treba maksimalno pojednostaviti pripremu jela: upotrebljavati samo svježe namirnice, adekvatno ih termički obraditi i po mogućnosti svakodnevno pripremati svježe obroke. - Posebnu pažnju treba obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog podrijetla kao što su: meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi. Osim pravilnog čuvanja hrane, termičke obrade i temeljitog pranja voća i povrća, trovanje hranom spriječit ćemo čestim pranjem ruku te pravilnom higijenom posuđa i pribora za rad s hranom (posebice daska za rezanje mesa) - istaknuli su iz Instituta. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?