Bilo da ste u potrazi za receptom za nedjeljni kolač ili pak želite napraviti tortu bez previše muke – na idealnom ste mjestu.
Sastojci:
Biskvit:
4 jaja
2 žlice tople vode
1 vanilin šećer
100 g glatkog brašna
50 g gustina
1 vrećica praška za pecivo
Nadjev:
4 žumanjka
250 ml mlijeka
500 ml slatkog vrhnja
500 g svježeg sira
7listova bijele želatine
korica 1 limuna
Još:
500 g jagoda
1 preljev za tortu
Priprema:
Izmiksajte žumanjke za biskvit s toplom vodom u pjenastu smjesu pa dodajte šećer i vanilin šećer. Bjelanjke izradite u čvrst snijeg i lagano umiješajte u smjesu sa žumanjkom.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i gustin pa dodajte u smjesu od jaja. U kalup obložen papirom za pečenje istresite smjesu i pecite u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 25
minuta. Žumanjke, šećer, sol, limunovu koricu i mlijeko stavite u posudu i dobro
promiješajte, zatim stavite na laganu vatru da se zagrije, bez kuhanja, dok se ne počne
zgušnjavati. Dodajte prethodno namočenu i iscijeđenu želatinu, miješajte dok se ne otopi.
Smjesu procijedite i ostavite da se malo ohladi.
U ohlađenu smjesu dodajte sir, promiješajte pa dodajte prethodno izmiksano slatko vrhnje. Ohlađeni biskvit prerežite na pola, donji dio stavite u dublji lim za pečenje, na njega dodajte nadjev pa stavite drugu polovicu biskvita. Jagode operite, narežite i posložite po biskvitu pa zalijte preljevom za torte pripremljenim prema uputama na vrećici. Kolač ostavite u hladnjaku preko noći.