Postignut dogovor Izetbegović i Radončić potvrdili stvaranje nove koalicije

SBB ulazi prvo u federalnu, a potom i u županijske i državnu vladu

safdf
15.10.2015.
u 06:15

Čelnici SDA i SBB-a Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić postigli su jučer konačni dogovor o uspostavi nove narodnjačke koalicije. Formalno potpisivanje sporazuma između dviju vodećih bošnjačkih stranaka najavljeno je za sredinu idućeg tjedna, što znači da bi se mogle ostvariti “Večernjakove” najave o rekonstrukciji Vlade Federacije BiH do sredine studenog.

Koraci i suradnja

Čelnik SBB-a Fahrudin Radončić potvrdio je da su dvije stranke trenutačno fokusirane na suradnju na federalnoj razini kako bi se konsolidiralo stanje u ovom entitetu. - Ja mislim da je u ovom trenutku najvažnije konsolidirati stanje u FBiH. Vidjeli ste da smo mi vrlo brzo donijeli desetak zakona, a za petnaestak dana donijet ćemo još 10 ili 15 vrlo važnih zakona, odnosno usvojiti nacrte u Federaciji. Idemo na stabiliziranje županija i, naravno, nakon toga će se ići i na državnu razinu, kazao je Radončić nakon sastanka, potvrđujući ranije informacije da će parlamentarna većina pretrpjeti promjene na svim razinama. Upitan hoće li SBB dobiti sva četiri ministarstva u Vladi FBiH, Radončić je rekao da na ovom sastanku s Izetbegovićem nije razgovarano o tim pitanjima. - U politici postoje stvari koje se u principu podrazumijevaju. Mi imamo veći koalicijski kapacitet od DF-a, druga smo najjača stranka u Federaciji BiH, DF je treći, prema tome, to je očekivani epilog oko kojeg se nećemo svađati, objasnio je Radončić. Čelnik SBB-a je napomenuo da su dvije stranke u vrlo kvalitetnoj fazi dogovora kako deblokirati procese, uspostaviti učinkovitu vlast i početi se baviti ekonomskim i drugim reformama. Moguće je da novu koaliciju, uz SDA, HDZ BiH i SBB, čine i Stranka za BiH i A-SDA. To je jučer potvrdio Izetbegović. Time bi se stvorio veoma širok blok koji bi imao nadmoćnu većinu u Parlamentu FBiH. Ta koalicija imala bi 62 od 98 zastupnika u Zastupničkom domu, kao i uvjerljivu većinu u Domu naroda. Nakon uspostave nove parlamentarne većine na razini Federacije BiH, uslijedit će formiranje vlasti u županijama, a dvojica predsjednika za taj proces su predvidjela rok od dva mjeseca. Kao završnu fazu rekonstrukcije vlasti u dvije stranke vide ulazak SBB-a u vlast na razini države, odnosno Vijeća ministara BiH. Skoro je sigurno da će SBB do kraja ove godine u punom kapacitetu biti uključen u strukture vlasti, od županija do države, čime će biti stvorena koherentna i stabilna vladajuća koalicija.

Rješava se kriza

Poznato je da ulazak SBB-a u vlast podupire i HDZ BiH. Idućih dana je planiran i sastanak kako bi se dogovorili detalji o potpisivanju sporazuma i svih stranaka koje će činiti novu koaliciju. Jučerašnjim dogovorom konačno se rješava višemjesečna politička kriza u Federaciji BiH koja je nastala nakon izlaska DF-a iz vladajuće većine. Ovim korakom stvara se nova, stabilna parlamnetarna većina i jaka koalicija na svim razinama vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije