Visoki predstavnik u BiH

Schmidt nako posjeta SAD-u: Puno poštivanje Daytonskog sporazuma

Christian Schmidt
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
24.11.2021.
u 21:47

“Puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i ustavno-pravnog okvira BiH, očuvanje institucionalne funkcionalnosti, kao i jačanje institucionalnih kapaciteta su glavna pitanja na koje se fokusira međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini”, rekao je visoki predstavnik

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 22. i 23. studenoga 2021. godine boravio u Washingtonu kako bi s dužnosnicima Sjedinjenih Američkih Država razgovarao o aktualnim političkim događajima i odvijanju cjelokupnog procesa provođenja mira u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz OHR-a.

Tijekom sastanaka s visokorangiranim dužnosnicima State Departmenta i Vijeća za nacionalnu sigurnost, uključujući i savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, savjetnika State Departmenta Dereka Cholleta i podtajnicu State Departmenta Victoriju Nuland, visoki predstavnik je govorio o izazovima uzrokovanim trenutnom blokadom političkih i institucionalnih procesa na državnoj razini, kao i neodgovornim avanturističkim inicijativama koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske.

“Puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i ustavno-pravnog okvira BiH, očuvanje institucionalne funkcionalnosti, kao i jačanje institucionalnih kapaciteta su glavna pitanja na koje se fokusira međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini. Spriječiti poništavanje rezultata postignutih tijekom proteklih 26 godina je ključni prioritet. Uspješan odgovor na trenutne izazove pružit će Bosni i Hercegovini priliku da napreduje na putu ka EU, što podrazumijeva i ispunjavanje ciljeva i uvjeta za okončanje međunarodne supervizije”, rekao je visoki predstavnik Schmidt, prenosi N1.

Tijekom posjeta Washingtonu, visoki predstavnik se sastao i sa Alinom Iancu, šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Bosnu i Hercegovinu, te nazočio okruglom stolu pod nazivom „Bosna i Hercegovina i stabilnost na Zapadnom Balkanu“ u organizaciji Instituta Hudson i Fondacije Hanns-Seidel.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?