Posljednje izvješće puno stereotipa

Schmidt treba doći s novim timom 
kako bi vratio neutralnost OHR-u

06.05.2021.
u 19:20

Posljednje izvješće koje je visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko dostavio Vijeću sigurnosti UN-a, kao i ranija, jednostrano je i krajnje pristrano prikazalo situaciju u BiH ističući “grijehe” srpske i hrvatske strane, otvoreno je poduprlo bošnjačku stranu te prikrilo niz radikalnih izjava i prijetnji koje su upućivali lideri ovih stranaka, piše Večernji list BiH.

- Budimo jasni, čak i ako je to najbolji slučaj, cilj je vječno nefunkcionalna BiH, što već vidimo u gotovo paralizi najviših institucija BiH, uključujući Predsjedništvo, Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu, a da ne spominjemo u FBiH, koju su SNSD-ovi partneri HDZ-a BiH uspjeli zaustaviti - navodi se u obraćanju koje je za OHR pročitao Inzko.

Filtrirana istina

Najmanje desetak puta spomenuo je srpskog člana Predsjedništva BiH i čelnika SNSD-a Milorada Dodika, ali i predsjednika HDZ-a 1990. Iliju Cvitanovića koji je “prijetio” uspostavom Herceg Bosne u slučaju da Bošnjaci nastave preglasavati Hrvate. - Bio bih sretan da ne postoje ovakve izjave. Izjave o meni su još gore. Nazivan sam monstrumom. Ako netko veliča ratne zločince, ako im date priznanja i to uradite na javnoj televiziji, ja samo o tome izvješćujem, ja to ne izmišljam - rekao je visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko komentirajući kritike koje je dobio u UN-u.

Zanimljivo je, međutim, kako se u izvješću ne navodi ni jedna prijeporna izjava vodećeg bošnjačkoga političara i stranke, što upućuje kako u OHR-u i ne “prate” jednako sve medije, odnosno televizije. Od prijetnji ratom i oružjem, pretvaranja Hrvata u manjinu... - Bošnjaci su ipak pet puta brojniji. Ne može jedan uvjetovati petoricu. Razbit ćemo te okove i Čović se ne bi trebao tako ponašati - rekao je Bakir Izetbegović najavljujući kako će slučaj Željka Komšića “spustiti na Dom naroda”. Najavio je da će preglasati Hrvate. - Dakle, problem je u Domu naroda koji maltretira većinu. Mi ipak imamo pravo razmišljati kako doći do ruku u tom tijelu, a da manjina ne maltretira većinu - rekao je Izetbegović. Hrvati su manjina, a Bošnjaci većina, iako u Ustavu, posebice Daytonskom, stoji kako su oba naroda konstitutivna, a što znači i ravnopravna. OHR-u to nije problem, kao ni Izetbegovićeva izjava od 11. studenoga prošle godine kako BiH ima “strahovito oružje”, tešku strojnicu i granatu koja ide više od 2000 metara, čime je uputio poruku neprijateljima BiH. Rat je spomenuo u kontekstu non-papera, a Srbe je nazvao genocidašima.

Ignoriraju Ustavni sud

OHR-ovi ljudi za skupljanje informacija nisu “upratili” te izjave. Ali zato jesu ponovili stereotipe o izbornoj reformi oštro se suprotstavljajući čak i izjavi o izbornim reformama iz lipnja prošle godine između Čovića i Izetbegovića o legitimnom političkom predstavljanju, kojoj je i Valentin Inzko bio pokrovitelj.

HDZ-ov prijedlog izbornih reformi nazvao je etnizacijom izbornoga sustava, što koriste i bošnjački lobisti. Kako bi OHR povratio vjerodostojnost, nije dovoljan dolazak samo Christiana Schmidta, nego i novoga tima koji bi zamijenio činovnike u Sarajevu koji su zaradili pravo bogatstvo i podržavali samo jednu stranu u BiH - bošnjačku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?