Izborna reforma

SDA blokira "deblokadu" FBiH minirajući izmjene Izbornog zakona

07.12.2021.
u 14:49

Oporbene bošnjačke stranke napustile sastanak s dužnosnicima EU i SAD kako ih se ne bi proglasilo izdajnicima, što je strategija vodeće bošnjačke stranke koja je inzistirala na tom procesu

Propao je i drugi pokušaj da se u Parlamentu FBiH razgovara o deblokadi federalnih institucija, da se otvore pitanja o "teroru manjine" nad većinom, kao i o provedbi presude Ustavnoga suda BiH u slučaju "Ljubić" koja se tiče načina biranja izaslanika za Dom naroda. Sve su te teme kao dio kompromisa kako bi uopće sudjelovali u razgovorima o izbornoj reformi na državnoj razini nametnuli iz vodeće bošnjačke stranke, a onda se jedino oni nisu pojavili na sastanku. Upravo su takav format pravljenja širokog paketa dogovora kako bi se stvorili uvjeti za izborne reforme prihvatili posebni izaslanik State Departmenta za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica za Europu i Aziju pri Europskoj službi za vanjsko djelovanje Angelina Eichhorst.

Kandidat za ustavnog suca

Na jučer zakazani sastanak stigli su predstavnici Izaslanstva Europske unije u BiH i američkog Veleposlanstva. Od pozvanih stranaka nazočili su dužnosnici HDZ-a BiH, Naše stranke, SDP-a BiH, SBB-a, NiP-a... Ali ne i SDA. Mislilo se kako tu stranku zastupa Izmir Hadžiavdić, koji je inače tajnik u Parlamentu i ne bi smio kao državni službenik biti politički angažiran. Na izravan upit Hadžiavdić​u, koji je inače i prvi kandidat ove stranke za suca Ustavnoga suda Federacije BiH, rekao je da on zastupa SDA, ali kao pravni stručnjak. Nakon toga zastupnica iz SBB-a Sanela Prašović-Gadžo i Sabina Ćudić iz NS-a odlučile su napustiti skup prepoznajući igru SDA da će pokušati sve oporbene stranke prozvati za "izdaju probosanske" ideje i "šurovanje" s HDZ-om. - Kada sam postavila pitanje zbog čega nema njihova predstavnika (SDA), gospodin Izmir Hadžiavdić, koji je tajnik Doma naroda, rekao je da je on tu uime SDA kao stručnjak za Ustav. Rekla sam da on kao državni službenik ne smije nastupati kao predstavnik ni jedne političke stranke, da SBB neće sudjelovati u tome jer je cilj samo ukrasti vrijeme od građana. SBB je ozbiljna stranka i ne pristajemo ne neodgovorno ponašanje ključnih aktera i na ovu manipulaciju. Ja sam stoga napustila sastanak - rekla je zastupnica Prašović-Gadžo. Podsjetila je kako je identično bilo i na prošlotjednome sastanku koji su također minirali predstavnici SDA. - Meni je bilo čudno što i na prošlotjednom sastanku nisam vidjela predstavnike SDA i nikome od nas nije bilo jasno u kojoj je funkciji gospodin Hadžiavdić​ jer znamo da je on državni službenik. Svi su na sastanak poslali političke predstavnike, osim SDA. Oni to rade radi manipulacije ljudima koji su došli na sastanak, manipulacije javnošću, ali, prije svega, građanima. Oni time pokazuju svoj stav u cijeloj ovoj priči, u svim ovim razgovorima - dodala je zastupnica SBB-a.

Manipulacije SDA

Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić također je napustila sastanak. - Na sastanak o deblokadi Federacije BiH u četvrtak - nisu došli iz SDA. Nisam problematizirala misleći da je u pitanju nesporazum. Danas smo došli na nastavak razgovora s parlamentarnim strankama u zgradu Parlamenta FBiH. Nitko nije došao uime SDA, osim jednog državnog službenika koji kaže kako je tu uime SDA. Sastanak smo napustili - napisala je zastupnica Ćudić.

Komentara 1

AJ
Ajla
16:32 07.12.2021.

Sta reci? Hoce li narod jednom progledati i vidjeti koliki je neprijatelj naroda ovaj sda, hdz i snsd.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?