Glavni odbor

SDA: Pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću ima povjesni i pravni značaj

30.03.2019.
u 16:29

Glavni odbor Stranke demokratske akcije usvojio je danas zaključka u kojima se naglašava da pravosnažna presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti ima povjesni i pravni značaj i nosi poruke koje trebaju uvažiti  i razumjeti svi u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji i ostatku svijeta.

Presudom Karadžiću potvrđena je istina o genocidnom projektu s ciljem podjele Bosne i Hercegovine kroz sustavne zločine,  istrebljenje prvenstveno Bošnjaka, ali i drugog nesrpskog stanovništva, s dijela teritorija RBiH.

To je presuda projektu, kreiranom od Miloševićevog režima u Beogradu, kojeg su u Bosni i Hercegovini predvodili Karadžić i Mladić.

Izrečena doživotna kazna predstavlja samo djelimičnu satisfakciju žrtvama, ali potvrđuje da je pravda, makar bila i djelomična, spora ali ipak dostižna.

- Očekujemo i zahtijevamo da vlasti u RS povuku odlikovanje koje su dodijelile Radovanu Karadžiću, te da se izmijeni ime studenstkog doma na Palama koji nosi ime po ratnom zločincu presuđenom za genocid - navodi se u zaključcima.

Pozdravljaju odluku Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim obilježavanje 9. siječnja kao dana entiteta RS, po žalbi koju su uputili bošnjački i hrvatski izaslanici iz Vijeća naroda RS.

Zahtijevaju da Tužiteljstvo BiH profesionalno i u skladu sa zakonom dovede do kraja istragu i pokrene kaznene postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu. Traže pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, koje predstavlja stalnu prijetnju miru i stabilnosti.

SDA osuđuje učestale fizičke i verbalne napade na povratnike u entitet RS, kao i prijetnje koje im se upućuju.

Glavni odbor SDA između ostalog daje punu podršku pregovaračkom tima SDA na čelu sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem u implementaciji izbornih rezultata. Pozdravlja politički zrelu i odgovornu odluku Demokratske fronte da sudjeluje u pregovorima o formiranju vlasti i preuzme dio odgovornosti za procese koji slijede u narednom vremenu.

Glavni odbor je pozdravio Izjavu koju je predsjednik SDA Bakir Izetbegović usuglasio s predsjednicima HDZ BiH i SNSD-a Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, kao principe djelovanja parlamentarnih većina i izvršne vlasti u tekućem mandatu.

Glavni odbor SDA je utvrdio prijedlog odluke o sazivanju 7. redovnog Kongresa SDA koji će se održati 14. rujna 2019.godine i prijedlog odluke o provođenjeu redovnih izbora u SDA za mandatno razdoblje 2019-2023.godina.

Ključne riječi
SDA

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?