izborni proces

SDP i DF uputili u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izbornim jedinicima u FBiH

09.11.2017.
u 11:56

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić i predsjednik DF-a Željko Komšić održali su zajedničku konferenciju za medije u povodu upućivanja u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o izbornim jedinicama FBiH.
Nikšić je kazao da su u posljednje vrijeme intenzivno radili na iznalaženju rješenja za izborni proces u našoj zemlji te da su u konačnici SDP i DF danas u Parlament FBiH uputili prijedlog zakona kojim će se urediti izbor Doma naroda, piše Klix.ba. 

Predsjednik SDP-a kazao je da je predloženi zakon u skladu sa ustavima i da njegovo donošenje proizilazi iz Izbornog zakona BiH. Objasnio je da se na taj način provode i principi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, ali i principi Venecijanske komisije. 

Kako kaže, riječ je o Zakonu o izbornim jedinicama na koji se primjenjuje popis iz 1991. godine s obzirom da je tako definirano Ustavom BiH. On je kazao da je najveće probleme na političkoj sceni izvazvalo provođenje odluka Ustavnog suda BiH, ali da se na ovaj način rješava i taj problem. 

On se nada da će zakon naići na razumijevanje u Parlamentu Federacije BiH i da će političke stranke poštivati pravni sustav. Dodao je da je BiH jedina zemlja u kojoj se oporba krivi za to što vlast ne funkcionira. 

Komšić je rekao da će i u Parlamentarnu skupštini BiH biti upućen prijedlog kojim se onemogućuju izborne prevare, a iza kojeg stoje ne samo DF i SDP već i neke druge političke stranke. 

On je rekao da se zajedničkim prijedlogom rješava problem oko popune Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH i da je ta norma privremenog karaktera. Komšić je dodao da se ista norma odnosi i na sve ostale klubove. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije