BJEŽE OD PROBLEMA KOJE SU NAPRAVILi

SDP i SDA bježe od vlasti u županijama koje su upropastili

lagumdžija, šprem, čačić (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
13.05.2014.
u 09:32

Odgovornost stranaka se očituje u nepriznavanju pogreški i optuživanju drugih

Zeničko-dobojska, Unsko-sanska i Sarajevska županija ni više od dva mjeseca nakon nasilnih prosvjeda i smjene vlasti nemaju izabrane nove vlade.

Upitno je hoće li ih i biti do izbora, jer stranke koje imaju najveći broj zastupnika u tri županijska parlamenta, ali i najveću ulogu u rezultatima vladavine protekle tri godine, nisu zainteresirane za formiranje novih vlada.

Zamagljivanje stanja

Razlog je više nego očigledan. Održavanjem bezvlašća, odnosno stanja u kojem se ne zna tko je trenutačno na vlasti, SDP i SDA u Sarajevu, Bihaću i Zenici nastoje “zamagliti” činjenicu da su upravo ove dvije stranke sa svojim vladama kumovale političkoj, ekonomskoj i socijalnoj krizi u spomenutim županijama.

Na ruku im idu i plenumaši s prilično nerealnim i često neartikuliranim zahtjevima, što formiranje novih županijskih vlada čini još težim. Uglavnom, SDP i SDA ne izlaze sa svojim prijedlozima za mandatare u Zeničko-dobojskoj i Sarajevskoj županiji i vrlo vjerojatno će u predizbornu kampanju ući optužujući jedni druge za katastrofalnu situaciju u koju su doveli ove županije, što zajedno, što smjenjujući se u vlasti protekle tri godine. U Bihaću je SDA pokušao predložiti mandatara, ali se ubrzo ispostavilo da on nema dovoljno potpore, nakon čega su sve aktivnosti oko izbora nove županijske vlade potpuno zaustavljene.

Štrajkovi i prosvjedi

Nešto drugačija situacija je u Tuzlanskoj županiji, gdje je, ipak, formirana neka vrsta nestranačke vlade, ali s vrlo upitnom političkom snagom i kapacitetom.

Premijer Bahrija Umihanić povlači određene poteze, ali se i u njegovom slučaju osjeti distanciranje dvije ključne stranke - SDP-a i SDA. Nijedna od ove dvije stranke, iako imaju najveći broj zastupnika u županijskom Parlamentu, ne žele formalno stati iz nove vlade. Na taj način, poput Bihaća, Sarajeva i Zenice, nastoje sprati svoju odgovornost za stanje u koje su doveli Tuzlansku županiju.

Kakvo je stanje u županijama u kojima trenutačno vlada bezvlašće, najbolje pokazuje štrajk prosvjetnih djelatnika u Zeničko-dobojskoj i Unsko-sanskoj županiji, kao i najavljeni štrajk radnika komunalnih poduzeća u Sarajevu. Štrajkovima, izlaskom na ulice i drugim oblicima prosvjeda prijete i brojne druge kategorije u ovim županijama jer je jasno da županijski proračuni ne mogu pokriti ni osnovne obveze prema korisnicima.

Iako su se nakon izbora otimali za vlast u ovim županijama, SDP i SDA sada nastoje potpuno oprati ruke od rezultata svoje vladavine u protekle tri i pol godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije