Izborna volja Hrvata ignorira se i u Tuzli

SDP prekraja rezultate izbora u tuzlanskoj mjesnoj samoupravi

ds
25.03.2017.
u 09:00

Najavljena provedba izbornih rezultata na razini vijeća mjesnih zajednica u gradu Tuzla još jednom zorno prikazuje kako u ovoj najmnogoljudnijoj županiji u Bosni i Hercegovini ne postoji značajnija razlika u odnosu bošnjačkih političkih stranaka, bilo da je riječ o SDP-u ili SDA, prema Hrvatima koji žive na tom prostoru, piše Večernji list BiH. 

Nedostatak infrastrukture

Prema rezultatima posljednjeg popisa, u gradu Tuzli živjelo je nešto više od 15 tisuća Hrvata. Sredine u kojima većinski žive Hrvati i gdje imaju svoju zemlju uglavnom se nalaze izvan uže gradske jezgre. Većina tih naselja stavljena je na marginu zanimanja lokalne vlasti predvođene SDP-om. Takav odnos gradske vlasti doveo je do toga da stanovništvo vapi za kvalitetnom cestovnom infrastrukturom, vodovodnom mrežom, rasvjetom i drugim za život potrebnim stvarima, a da se za rješavanje bilo kojeg komunalnog problema, nerijetko, mora čekati i po nekoliko godina. Sve to dodatno obeshrabruje ljude i, uz evidentno teško gospodarsko stanje, utječe na njihov odljev iz ovih krajeva proteklih nekoliko godina.

Jedini koji su u proteklom razdoblju dizali svoj glas protiv takve politike tuzlanske lokalne vlasti bili su vijećnici HDZ-a BiH.

- Tuzlanski Hrvati ne traže mnogo. Mi želimo živjeti ovdje, na svojoj zemlji, u našemu gradu, zajedno s našim susjedima. Želimo da naš grad postane mjesto boljeg, ljepšeg i kvalitetnijeg življenja svih njegovih stanovnika, bez obzira na to kako se zovu i gdje žive. Ceste, voda, struja, rasvjeta, javni prijevoz, čist zrak... trebali bi biti pravilo, a ne privilegij u 21. stoljeću, ističe Ivica Kovačević, predsjednik GO HDZ-a BiH i vijećnik u GV Tuzla. Upravo zato što su glasni i što traže minimum prava i uvjeta za život, predstavnici HDZ-a BiH za gradsku vlast predstavljaju “opasnost” i nastoje svesti njihov utjecaj na minimum. Naime, nakon što je HDZ BiH na proteklim lokalnim izborima osvojio blizu 3000 glasova, što je, unatoč odlasku ljudi, najbolji izborni rezultat od 1996. do danas, na pomolu je osveta kojom se želi onemogućiti da Hrvati sudjelovanjem u tijelima mjesne zajednice iskažu potrebe i artikuliraju svoje stavove u onim sredinama u kojima žive.

Uvažavanje volje Hrvata

- HDZ je ostvario najbolji rezultat na lokalnim izborima u Tuzli u svojoj povijesti. Osvojili smo najveći broj glasova u osam tuzlanskih mjesnih zajednica i uvažavajući upravo taj rezultat trebalo bi nam pripasti i četrdesetak mjesta u vijećima mjesnih zajednica. Od gradske vlasti očekujemo da uvaži naš izborni rezultat i potporu koju su birači pružili HDZ-u. Sve drugo bilo bi grubo kršenje izborne volje tuzlanskih Hrvata i udar na osnovne postulate na kojima počiva demokracija, naglašava Kovačević.

Ako se, unatoč svemu, dogodi da tuzlanski SDP ne uvaži volju birača iskazanu na izborima, vijećnici HDZ-a BiH najavljuju političku i pravnu borbu.

- Tražit ćemo svaku moguću političku i pravnu pomoć svih dužnosnika HDZ-a BiH koji sudjeluju u vlasti, kao i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, ističe Ivica Kovačević i dodaje kako i ovaj primjer odnosa prema izbornome rezultati i volji hrvatskih birača u cijelosti razobličuje plašt tuzlanske multietničnosti i multikulturalnosti te na najbolji način razotkriva pravo lice lokalnoga SDP-a.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije