Obrat

Sedam djevojaka brani fratra

15.04.2019.
u 14:00

Sedam djevojaka, nekadašnjih štićenica doma za nezbrinutu djecu - Obiteljski centar “Ivan Pavao II.”, oglasilo se javno i stalo u obranu hercegovačkog franjevca fra Kornelija Kordića, kojega je anonimno najprije prijavilo, a zatim i o tome progovorilo, nekoliko djevojaka za slučaj bludničenja i pedofilije, piše Večernji list BiH. Time je ovaj slučaj, koji je izazvao veliku pozornost, dobio i nastavak, ali i posve drugu dimenziju. U otvorenome pismu Ružica Barešić, Marija Barešić, Sanja Kasalo, Gorana Stapić, Josipa Ćavar, Tomislava Sinanović, Ana Šabić-Perikitka istup nekadašnjih “cimerica” iz doma za nezbrinutu djecu u mjestu Vionica kod Čitluka nazivaju “besramnim optužbama”. Pri tome su i objavile njihove inicijale - V. P., D. B., B. Ć, S. P, M. I. i A. Ć.

Pozvat će ih na sud

Tvrde da su ove djevojke iznijele klevete. “Fra Kornelije Kordić znan je po mnogim humanitarnim djelima, velikim zalaganjima za spašavanje i zbrinjavanje najranjivijih skupina našega društva. U svojih 60 godina svećeničke službe nema ni jednu mrlju, a svi njegovi poznanici o njemu govore riječi hvale”, navele su bivše štićenice koji su jedan dio života provele u ustanovi koju je osnovala sestra fra Kornelija Kordića i koja, osim doma na nezbrinutu djecu, ima i dom za stare i iznemogle osobe te vode udrugu “Marija, vrata nebeska”. Ružica, Marija, Sanja, Gorana, Josipa, Tomislava i Ana, od kojih su se pojedine i udale te imaju djecu, svjedoče kako su kroz isti dom u kojemu su one živjele “prošle tisuće djece kojima su ustanova i fra Kornelije nesebično pomagali te osobe čije smo inicijale naveli”. 
“Motivi njihova napada frustracije su i njihova kriminalna prošlost. U vrijeme boravka u domu, uz ine vrste nedoličnog ponašanja, počinile su i krađe. Unatoč upozorenjima, ostale su nepopravljive, ogriješile se o pravilnik obiteljskog doma te iz njega u konačnici i izbačene. Bezočne laži kojima truju javnost čin su njihove osobne ‘osvete’ koja je izazvala nepodijeljenu osudu i zgražanje svih onih koji znaju kakav je častan čovjek fra Kornelije”, navelo je u pismu sedam mladih žena. One su najavile kako će i svjedočiti na sudu, jednako kao i pet djevojaka koje su napisale i anonimno pismo. 
“Svoje će tvrdnje imati priliku izreći i na sudu na koji ćemo ih pozvati uime svih štićenika koji su korisnici doma i čiji je boravak u njemu od životne važnosti”, navele su u pismu Ružica Barešić, Marija Barešić, Sanja Kasalo, Gorana Stapić, Josipa Ćavar, Tomislava Sinanović i Ana Šabić-Perikitka.

Anonimno pismo

Portal Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj, objavio je kako je u razdoblju od 2001. do 2014. nekoliko tada djevojčica, koje su bile smještene u ustanovu “Obiteljski centar – Ivan Pavao II.” kod Čitluka namijenjenu za djecu bez roditelja, teškog socijalnog statusa ili pak s posebnim potrebama, posvjedočilo da su bile žrtva fra Kornelija Kordića optužujući ga za pedofilju. O tome je upućeno anonimno pismo, na koje su se iz Franjevačke provincije u Mostaru, Mostarsko-duvanjske biskupije i Svete Stolice navodno oglušili ne provodeći bilo kakvu istragu o bludničenju. Dan ranije je Hercegovačka franjevačka provincija Blažene Djevice Marije priopćila je kako je civilnim vlastima u BiH prijavila slučaj navodnog seksualnog zlostavljanja nekoliko maloljetnih štićenica doma za nezbrinutu djecu kod Čitluka kako bi se taj slučaj rasvijetlio do kraja te su odobrili fra Korneliju pokretanje tužbe za klevetu protiv portala Novosti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?