'Državni udar' predstavljen u Tomislavgradu

Šeks: Javnost u Hrvatskoj i BiH zapljusnuta je klevetničkim nasrtajima

06.12.2018.
u 11:19

Ja nastojim perom, kao ognjenim mačem, ukazati imenom i prezimenom na krivotvoritelje novije hrvatske povijesti - poručio je Šeks.

Knjiga "Državni udar – kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika u BiH" (prvi i drugi dio), autora Vladimira Šeksa, predstavljena je u srijedu u Tomislavgradu.

Organizator promocije bio je tomislavgradski ogranak Matice hrvatske, a o knjizi su, pored autora, govorili dr. fra Robert Jolić, dr. sc. Ivica Lučić te prof. Petar Galić.

Po riječima fra Roberta Jolića, Šeksove knjige temeljene su na izvornim dokumentima koji obrađuju razdoblje nastanka suvremene samostalne hrvatske države, a u njima je detaljno obrađen i odnos Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini i Hrvatima koji u BiH žive.

- 1992. i 1993. godinu obilježila su dva presudna događaja spomenuta u podnaslovu, pokušaj dvojice suutemeljitelja HDZ-a i članova najužega državnog vodstva Josipa Manolića i Stipe Mesića da sruše predsjednika stranke i Republike Hrvatske Franju Tuđmana i izazovu ustavnu krizu, a drugi događaj je odnos Franje Tuđmana i općenito hrvatske politike u to doba prema Bosni i Hercegovini - kazao je fra Robert.

Dodao je kako je Šeks u svojoj knjizi pokušao odgovoriti na pitanje je li Tuđman uistinu dijelio Bosnu i Hercegovinu sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Milošević, za što su ga mnogi optuživali i optužuju do danas, ili je hrvatska politika naspram BiH bila dosljedna politika, politika priznanja i pomoći da se BiH osamostali i preživi.

Povjesničar Ivica Lučić kazao je kako je Šeks svoju knjigu pisao na osnovu transkripta i zapisa sa sastanaka koje je Franjo Tuđmana vodio sa svojim suradnicima i s drugim stranim dužnosnicima.

- Kada se ti transkripti pogledaju u cjelini, bez izvlačenja iz konteksta, vidi se ka čemu je težilo vodstvo RH na čelu sa dr. Tuđmanom: to je opstojnost i nedjeljivost BiH. Međutim, mnogi su iskrivljivali činjenice iz transkripata izvlačeći ih iz konteksta. Usudio bih se reći da je hrvatski narod oklevetan posljednjih dvadesetak godina ili prije sto godina od stvaranja prve Jugoslaviji, a jedan od ljudi koji je najviše oklevetan je dr. Franjo Tuđman - ustvrdio je Lučić.

Autor knjige istaknuo je kako je javnost u Hrvatskoj i BiH zapljusnuta klevetničkim nasrtajima, dodavši kako svojim knjigama vodi "križarski rat protiv krivotvoritelja novije hrvatske povijesti".

- Ja nastojim perom, kao ognjenim mačem, ukazati imenom i prezimenom na krivotvoritelje novije hrvatske povijesti - poručio je Šeks.

Profesor Petar Galić pohvalio je Šeksovu knjigu, istaknuvši kako ona baca novi svjetlo na povijesne događaje s kraja dvadesetog stoljeća.

- Politički odnosi u Hrvatskoj snažno su se reflektirali i na položaj Hrvata u BiH i njihovu borbu za fizički opstanak i jednakopravnu poziciju. Iako nam se ponekad zbog blizine vremena mnoge stvari čine potpuno jasne i mislimo da baš sve znamo o tim vremenima, dokumenti i iskazi iz knjige 'Državni udar' bacaju novo svjetlo na neke već znane činjenice i otkrivaju neke nove spoznaje - kazao je Galić.

Komentara 1

US
una-sana
09:09 07.12.2018.

notorni lazov, i ptice na grani znaju koju je politiku krivousti vodio zajedno sa seksom i ostalom garniturom da ih sad ne nabrajam ...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije