ljubuški

Senzornu sobu opremili su Hrvati iz Chicaga

18.12.2018.
u 11:10

U blagdanskom ozračju jučer je u Ljubuškom obilježena prva godina rada Edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju.

Bolja rehabilitacija

Ovom prilikom predstavljena je senzorna soba čijim se otvaranjem proširuje broj usluga ovog centra. Riječ je o prostoriji koja će uvelike pomoći osobama s poremećajima osjetila vida, sluha, dodira, ravnoteže, okusa, njuha... Rehabilitacijom, koju pruža spomenuta soba, svi navedeni podražaji se poboljšavaju i osoba ih može mnogo lakše primijeniti u stvarnom životu. Prema riječima ravnateljice centra Marije Kikaš, senzorna soba namijenjena je hipersenzibilnim i hiposenzibilnim osobama, a dobna granica za rehabilitaciju nije definirana. Kikaš se u svom govoru osvrnula na proteklu godinu te najavila planove za sljedeću. - U prvoj godini našeg postojanja temeljni cilj Centra odnosio se na uspostavljanje individualnih rehabilitacija, formiranje dnevnih radionica za naše starije dobne uzraste, nabavu opreme za sve navedene aktivnosti te stručne edukacije za rehabilitatore. Velikim dijelom smo u tome uspjeli te smo za 65 korisnika svih dobnih uzrasta osigurali temeljne preduvjete za rehabilitaciju i dnevno zbrinjavanje - kaže Kikaš. Dodaje kako je Centar, zahvaljujući donacijskim aktivnostima brojnih institucija, međunarodnih organizacija i gospodarskih subjekata, okončao nekoliko projekata od kojih izdvaja: uvođenje vodene terapije, nabavu didaktičke opreme, nabavu opreme za fizikalnu terapiju, opremanje dnevnog boravka, prostorije za sastanke, opremanje kreativne radionice... Uz to, realizirano je provođenje četiriju stručnih edukacija za senzoriku, Edus program, neurofeedback i muzikoterapiju te opremanje senzorne sobe.

Plan za 2019. godinu

Kada je riječ o idućoj godini, plan je realizirati niz projekata koji će doprinijeti poboljšanju kvalitete usluge centra. “Riječ je o gradnji polivalentnog terena za sportske aktivnosti, formiranje specijaliziranih radionica za starije i mlađe dobne uzraste, dodatno opremanje didaktičkim i fizioterapeutskim pomagalima te gradnji rehabilitacijskog parka koji će svojim sadržajima biti jedinstven u BiH i kao takav omogućit će provođenje rehabilitacija ne u uredu, već u vanjskom prostoru kada to vremenski uvjeti budu dopuštali”, objasnila je Kikaš, koja se ovim putem zahvalila svim dosadašnjim i budućim donatorima koji pomažu rad Centra. Senzornu sobu, koja je opremljena zahvaljujući Hrvatima u inozemstvu, točnije “Hrvatskoj ženi, grana broj 1” iz Chicaga, zajedno su otvorili ravnateljica Centra Marija Kikaš i načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije