Član Zemunskog klana

Šešelj je tražio da ubijemo Đinđića

šešelj
10.04.2016.
u 15:15

Je li lider srbijanskih radikala Vojislav Šešelj bio umiješan u ubojstvo Zorana Đinđića i dalje je otvoreno pitanje, piše Blic.

Postupak po kaznenoj prijavi policije protiv Šešelja zbog tih navoda obustavljen je još 2004. godine, ali su se od tada pojavili novi dokazi. Tu su svjedočenja Dejana Milenkovića Bagzija, Miloša Simovića i Zorana Vukojevića, koja su prihvaćena u pravomoćnoj osuđujućoj presudi za ubojstvo Đinđića te u još nekim postupcima.

Šešelj je bio obuhvaćen istragom za ubojstvo Đinđića i policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu, ali nije bio na optužnici na kojoj su prvobitno bila 44 imena. On se predao Hagu 23. veljače 2003., dva dana poslije pokušaja ubojstva Đinđića kod hale „Limes“. Premijer je ubijen 12. ožujka 2003. Šešelja su povodom ove istrage saslušali srpski istražitelji u Haagu i bilo je najavljeno da će biti saslušan čim ponovno dođe u Beograd. Međutim, to se nije desilo.

U Tužiteljstvu za organizirani kriminal kažu da je postupak protiv Šešelja obustavljen u travnju 2004. zbog nedostatka dokaza i da nije ponovno pokretan.

Dejan Milenković Bagzi je nakon uhićenja izjavio da je njemu poznato da su se "zemunci" s liderom radikala sastali pet-šest puta.

- Nakon odluke da ubiju Đinđića, kontaktirali su Šešelja da mu pomognu da dođe na vlast. Šešelj je ostavio Dragana Todorovića, člana SRS, kao vezu, rekao je da je Nikolić mekan i da njega i Vučića neće uvlačiti u to - rekao je Bagzi na suđenju za ubojstvo srbijanskog premijera.

Miloš Simović, koji je bio treći u povjesti zemunskog klana, iza Spasojevića i Lukovića, u svom iskazu nakon uhićenja 2010. godine tvrdio je da je Šešelj tražio od Spasojevića da ubije Đinđića.

- Pa konkretno Vojislav Šešelj je tražio da ubiju Đinđića, Gašu Kneževića i ne mogu se sjetiti koga još - rekao je pak pokojni Zoran Vukojević Vuk na suđenju, a njegovo svjedočenje uzeto je kao dio pravomoćne presude za ubojstvo Đinđića.

U policijskom izvješću iz 2003. piše da je Šešelj primao novac od Spasojevića, kao i kada, koliko često i gdje se viđao sa "zemuncima". Opisuje se kako su “zemunci” razbijali prosvjede građana u Zemunu protiv Šešelja. Prvi rezultat te istrage bilo je uhićenje Šešeljevog tjelohranitelja Petra Panića, ali ne i vođu srbijanskih radikala.

Sam Šešelj pak je u subotu izjavio da bi se država mogla nagoditi i pomilovati Zvezdana Jovanovića i Milorada Ulemeka Legiju pod uvjetom da kažu sve što znaju o ubojstvu Zorana Đinđića, iako je nakon toga dodao da nije dokazano da je Jovanović ubio Đinđića.

Podsjetimo, Zoran Jovanović dobio je maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina za ubojstvo premijera dok je Legiji to bila druga kazna od 40 godina zatvora nakon što je prethodno, još 2007. godine proglašen krivim zbog ubojstva Ivana Stambolića te atentat na Vuka Draškovića

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije