ne nosite posao kući

Šest znakova da doživaljavate burn out na poslu

03.03.2019.
u 19:17

U modernom vremenu kada je većina nas zaokupljena poslovnim obvezama, ponekad je teško pomiriti sve uloge koje su nam zadane. No, ono što nam stariji kolege i prijatelji već prije prvog dana našeg prvog poslovnog angažmana savjetuju jeste da ne nosimo posao kući, piše Manager.ba.

Što to zapravo znači?

Riječ je o previše intenzivnom proživljavanju gotovo svake situacije na poslu o kojoj kasnije razmišljamo čak i nakon što nam završi radno vrijeme.

To znači da neprestano analiziramo što smo sve uspješno odradili, a u čemu smo pogriješili.

Preispitujemo svoje postupke, kompetencije pa čak i međuljudske odnose.

To uistinu može biti frustrirajuće i stresno, ali i dovodi do toga da se naši strahovi vezano za poslovni (ne)uspjeh realiziraju.

To je stoga što nam pada produktivnost, što zbog stresa, što zbog iscrpljenosti.

Kao što je i u svakodnevnom životu važno pronaći ravnotežu i sklad kako bismo bili mirni i zadovoljni, slično je i s poslovnim životom.

U nastavku pročitajte šest znakova koji će vam jasno dati do znanja da je vrijeme da usporite i sprječite burn out.

UVIJEK RAZMIŠLJATE O POSLU

Jedna je stvar zapamtiti da morate ažurirati prezentaciju kada se vozite kući i probijate kroz prometnu gužvu, ili odgovarati na e-poštu dok čekate u redu u trgovini.

Bez obzira koliko vaš posao bio opsežan i zahtjevan, ipak je važno pronaći balans između poslovnog i privatnog života.

Ukoliko neprestano razmišljate o poslu i obvezama, ne možete se osloboditi stresa, što nepovoljno utječe i na vaše zdravlje.

Dozvolite sebi predah i manje brige.

Važno je imati na umu da ćete raditi jednako produktivno tokom radnog dana, ukoliko izvan svog radnog vremena manje brinete.

Nikako se ne trebate osjećati krivima ukoliko ostavite u uredu nedovršene stavke na popisu obaveza kada izađete s prijateljima.

CINIZAM UBIJA VAŠU MOTIVACIJU

Osjećate se kao da nema smisla iznositi svoju ideju jer već znate kako će na to odgovoriti nadređeni?

Radite tek toliko da zadovoljite minimalne standarde da ne dobijete otkaz.

Ako vam treba samo predah, nemojte se bojati koristiti dane odmora za kratko putovanje ili iskoristite vrijeme kod kuće kako biste se isključili.

Ako je to dublji problem koji proizlazi iz toga da niste zadovoljni svojim poslom i na kojoj poziciji se nalazite u svom profesionalnom životu, možda je vrijeme da počnete tražiti nešto novo.

VAŠI ODNOSI TRPE

Ako ste previše iscrpljeni nakon još jednog zahtjevnog tjedna i nemate volje za druženja vikendom s prijateljima, ili se naljutite na svog partnera i “izbacite” negativne emocije koje niste mogli tokom dana ispunjenog sastancima, ohladite se.

Kada su ljudi koje najviše volite postali kolateralna šteta zbog vaše profesije, provjerite tko i što zaslužuje biti prioritet.

Održavanje odnosa je jako važno za ukupnu sreću.

Nijedan posao vam to ne bi trebao oduzeti.

ISCRPLJUJU VAS I MALI ZADACI

Ne odgovarate na poruke e-pošte jer jednostavno ne možete prikupiti energiju za rješavanje problema i suočavanje s njima.

Neprekidno odugovlačenje dosadnih, ali potrebnih zadataka ( izvješća o troškovima) jer se njihova poražavajuća monotonija odražava na motivaciju.

Pokušajte odgovoriti na e-poštu već ujutro ili neke stavke prenesite na posljednji sat radnog dana.

OSLANJATE SE NA KAVU, ALKOHOL ILI TABLETE ZA SPAVANJE
 
Vaš jutarnji latte ili povremeni happy hour s kolegama je jedna stvar, ali ako ispijate galone kave da izdržite radni dan, a to se pretvara u čašu vina navečer (ili tri) kako biste se smirili ili lakše zaspali i pričate o poslu sa svojim partnerom prije spavanja pa još k tome pijete i tablete za spavanje, možda ste prešli tu finu granicu između stresa na poslu i izgaranja.

Razgovor sa šefom o tome kako preusmjeriti vaše zadatke, može biti prvi korak u rješavanju nepovoljne situacije s kojom se suočavate.

POTPUNO STE ISCRPLJENI NA KRAJU DANA
 
Vjerojatno vam teretana i tjelovježba nije visoko na popisu prioriteta kad se vratite s posla i samo želite malo opuštanja, no poznato je da tjelovježba pomaže u podizanju raspoloženja i vraća energiju pa pokušajte barem tri puta tjedno razgibati svoje tijelo i zbog mentalnog i tjelesnog zdravlja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?