Ljeto u znaku traženja posla

Sezonski radnici iz regije zainteresirani i za rad u BiH

'11.04.2012. Karlovac -  Aleksandra Tonkovica radi kao sezonski radnik-konobar u Porecu. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
Foto: 'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
1/3
20.06.2015.
u 10:21

Ugostiteljstvo je aktualno u hercegovačkom biseru Neumu, a rad u suvenirnicama u Međugorju

Ljeto barem na kratko donese bolje dane nezaposlenima u BiH jer mnogi pronađu sezonski posao te na taj način olakšaju sebi i svojoj obitelji. Oni koji su planirali raditi u RH ili Crnoj Gori već su počeli s radom ili će početi od 1. srpnja pa dok potraje topla, ljetna sezona, odnosno dok ima gostiju. Među njima je najveći broj konobara, kuhara, sobarica i drugih zanimanja. Prema pretpostavkama, oko 30.000 radnika iz BiH ovih dana pronašlo je svoje mjesto pod suncem Hrvatske i Crne Gore. Neke brojke govore kako je u Hrvatskoj oko 15.000 radnika iz BiH. U Hrvatskoj, kako je priopćeno iz Zavoda za zapošljavanje, stranci mogu raditi temeljem izdane dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada. No ono što je također važno spomenuti je i to da radnici iz susjednih zemalja u potrazi za poslom dolaze u BiH. Iako navala nije pretjerana, u hercegovačkom biseru Neumu, potvrđeno nam je, ima prijava za posao i iz susjedne Hrvatske.

Rad na moru

- Ovih dana objavili smo oglas na specijaliziranim web-stranicama za potražnju radnika i imali smo nekoliko upita iz Hrvatske. S obzirom da od 1. srpnja imamo intenzivniju gužvu, odlučili smo vidjeti kvalitete prijavljenih i onda ćemo odlučiti koga ćemo zaposliti, rekla je za "Večernji list" jedna obitelj iz Neuma koja, uz apartmane, ima i ugostiteljski objekt. Ima i onih koji posao tijekom sezone nalaze i u hercegovačkom marijanskom svetištu Međugorju. - Najviše se za posao prijavljuju studenti iz Hrvatske koji znaju strane jezike i žele ostati ovdje tijekom ljeta te nešto zaraditi i moramo reći da smo zadovoljni dosadašnjim iskustvima, rečeno nam je u jednoj suvenirnici. A poslove nude i dobrostojeće, veće tvrtke. Direktorica Sava Semberije Jagoda Krsmanović za “Oslobođenje” je kazala kako oni svake godine zaposle minimalno 200 radnika u vrijeme branja paprika, a to je u kolovozu, rujnu i listopadu. -Nije teško pronaći sezonske radnike, za koje osiguramo ugovor o radu na određeno vrijeme i sve im isplatimo na vrijeme, istaknula je Krsmanović.

Poljoprivreda

Sezonskog rada ima osobito u razdoblju branja grožđa. Veće vinarije angažiraju radnike iz BiH, ali i iz susjednih zemalja. Uz pristojnu zaradu, dobar dio ih nudi radnicima hranu i smještaj, što je također iznimno važno. Ljeto će bar donekle osvijetliti tamne brojke vezane za nezaposlenost u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije