Po EU naputku

Šiba kao odgojna metoda uskoro zakonom zabranjena

Image: 0131460045, License: Rights managed, Models., Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, BSIP
13.10.2015.
u 06:15

BiH bi se uskoro trebala pridružiti većini zemalja EU i zakonom zabraniti svako fizičko kažnjavanje djece u obitelji. Inicijativu za donošenje ovog zakona trebalo bi do kraja ove godine podnijeti Vijeće za djecu BiH.

Podrška zabrani

Sva istraživanja koja su rađena u BiH kažu da roditelji još uvijek batinama "odgajaju" djecu i većina ih smatra da nije svaki udarac fizičko zlostavljanje. Tako UNICEF-ovo istraživanje koje je objavljeno prošle godine pokazuje da su fizičko i emocionalno kažnjavanje metode koje koristi više od 50 posto roditelja u regiji. Povisiti ton na dijete i udariti ga po stražnjici kao obrazovnu metodu, prema ovom istraživanju, koristi 55 posto roditelja u BiH. Magistrica psihologije Dijana Ivanišević kazala je za "Večernjak" kako fizičko kažnjavanje djece treba što više izbjegavati jer ono može izazvati više posljedica nego pozitivnih rezultata. "Fizičkom kaznom u djetetu ubijamo stvaralačke aktivnosti. Ako kažnjavamo dijete, ono se nema mogućnosti razvijati i isprobavati svoje mogućnosti jer će biti u strahu od kazne. Ovo je možda više neki moj osobni stav jer sam i roditelj, ali mislim da i psihologija razmišlja tako i da nije za fizičko kažnjavanje. Podržavam donošenje zakona kojim bi se zaštitila djeca i isključilo fizičko nasilje", naglasila je Ivanišević, prenosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije