poplave

Sigurnost hrane i vode pratiti u mjestima gdje su bile poplave

24.05.2014., Orasje, Bosna i Hercegovina - Posljedice najgore poplave u zadnjih 120 godine koja je pogodila istok Hrvatske, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju.
Foto: Zoran Grizelj/VLM/Pixsell
31.01.2015.
u 09:51

Voda za piće i hrana u prošle godine poplavljenim područjima BiH zadovoljavajuće su kvalitete, može se zaključiti iz rezultata praćenja zdravstvene ispravnosti vode i hrane koje je na pogođenim područjima krajem prošle godine provela Agencija za sigurnost hrane BiH.

Opasnosti i rezultati

Vijeće ministara BiH usvojilo je izvješće Agencije o provedenom planu praćenja zdravstvene ispravnosti vode za piće i hrane te hrane za životinje u poplavljenim područjima BiH u 2014. godini. Ovaj plan je proveden kako bi se sagledalo ukupno stanje u vezi s prisutnošću pesticida, metala, nitrata i nitrita u vodi za piće, mikotoksina u hrani za životinje i mlijeku te prisutnosti ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog podrijetla na ugroženim područjima.Odmah nakon što su bili poznati razmjeri poplava i klizišta, koje su u svibnju prošle godine pogodile sjeverne i središnje dijelove Bosne, pojavila su se upozorenja kako bi dugoročno sustavi za opskrbu vodom i hranom ugroženih područja mogli biti opasni po zdravlje ljudi i životinja. Imajući u vidu da nakon poplava može doći do kontaminacije vode za piće i hrane te hrane za životinje, Agencija za sigurnost hrane BiH je u razdolju od 28. studenoga do 5. prosinca 2014. godine u suradnji s nadležnim inspekcijskim organima i laboratorijima provela plan praćenja zdravstvene ispravnosti vode za piće i hrane te hrane za životinje u poplavljenim područjima. U 18 gradova i općina u BiH koje su u svibnju 2014. godine bile zahvaćene poplavama uzeta su ukupno 352 uzorka vode za piće, hrane (sirovo, mlijeko, voće, povrće) i hrane za životinje, te su isti upućeni na laboratorijske analize.

Zaštita zdravlja

Na uzetim uzorcima urađeno je ukupno 4378 analiza, od čega 3884 analize na prisustvo rezidua pesticida i 494 analize na prisustvo kontaminanata. Od ukupnog broja analiza, neodgovarajućih je bilo osam, odnosno 0,18 posto, i to u skupini vode za piće iz sustava za javnu vodoopskrbu, navode iz Agencije. - U cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača, Agencija je odmah po prijemu laboratorijskih izvješća o neodgovarajućim analizama vode za piće 11. prosinca 2014. godine dostavila iste na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima te preporučila poduzimanje propisanih mjera, ističu u Agenciji. Vijeće ministara BiH je, pak, nadležnim inspekcijskim organima svih razina vlasti u BiH preporučilo da u okviru svojih nadležnosti dugoročno nastave provoditi zakonske i podzakonske propise iz oblasti sigurnosti hrane s ciljem zaštite zdravlja u BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

IV
Ivanveliki
13:18 31.01.2015.

dobro, to su rezultati iz BiH, a sto je sa našim poplavljenim područjima, kakvo je tamo stanje i provode li se provjeravanja kvalitete vode?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije