sastanak

Simicskó: Podrška Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu

29.05.2017.
u 13:18

Ministar obrane Republike Mađarske István Simicskó izjavio je danas u Sarajevu da će njegova zemlja nastaviti pružati punu potporu Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, uključujući i što skoriju aktivaciju MAP-a za BiH (Akcijski plan za članstvo u NATO-u).  

Ministar Simicskó, koji predvodi delegaciju Ministarstva obrane i Armije  Mađarske u posjeti Ministarstvu obrane BiH, potvrdio je kontinuitet partnerstva dviju zemalja, navodeći da je stabilnost BiH i regiona Balkana u vrhu vanjskopolitičkih prioriteta  Mađarske.

Istovremeno, pozdravio je napore koji se ulažu u izgradnju bolje budućnosti BiH, ističući da je stabilnost ključni element na tom putu.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš je nakon sastanka izaslanstva obrambenih struktura dviju zemalja istaknula istovjetnost njihovih stajališta kada je riječ o izgradnji mira i stabilnosti te partnerstvu u otklanjanju aktualnih sigurnosnih prijetnji.

- Mir i stabilnost za BiH vidimo kroz europske i euroatlantske integracije i u tom smislu očekujemo i dalje punu potporu  Mađarske u tijelima EU, kao i u tijelima NATO-a kada govorimo o BiH i aktiviranju MAP-a za našu zemlju, ali isto tako i kandidatskom statusu BiH s aspekta priključenja EU - kazala je Pendeš.  

Sugovornici su razmijenili mišljenja o aktualnim globalnim sigurnosnim izazovima - terorizmu, migracijskoj krizi i cyber-kriminalu, te daljnjem jačanju suradnje na planu obuke putem centara za mirovne operacije, a mađarska strana je ponudila i organiziranje generalštabnog kursa u toj zemlji.  

Kako je rečeno, mađarski vojni kontingent je od 1996. godine prisutan u BiH. Više od 1.000 mađarskih vojnika služi u različitim misijama podrške miru, od kojih 550 na zapadnom Balkanu, u sklopu EUFOR-a i KFOR-a.

Tijekom službene posjete Ministarstvu obrane BiH u pratnji ministra Simicskóa je i načelnik Glavnog štaba Armije  Mađarske general Tibor Benko i drugi visoki dužnosnici, dok su delegaciju MOBiH-a OSBiH predvodili ministrica obrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč.

Inače, susret dva izaslanstva prethodi sastanku Vojnog komiteta NATO-a 1. lipnja, odnosno Sjevernoatlantskog vijeća 20. lipnja.

Kako je najavljeno, nakon susreta u Ministarstvu obrane BiH visoki gosti iz Mađarske posjetit će vojni kontingent te zemlje u sklopu EUFOR-a.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?