DENIS LASIĆ:

Simptomatično je da federalne institucije nisu napadnute

Denis Lasić
18.02.2014.
u 09:35

- Što se tiče same zgrade Vlade HNŽ-a, štete su snimljene, sudski vještak je obavio svoj dio posla. Uprava za civilnu zaštitu vodi svoj dio posla. Štete ima, ali mislim da ćemo u sljedećih desetak dana potpuno sanirati sve štete koje su nastale - rekao je Lasić

Premijer HNŽ-a govori o obnovi prostorija Vlade ove županije, daljnjem radu Vlade, izboru novog ravnatelja policije ove županije, kao i novom ministru unutarnjih poslova. Lasić se, također, osvrnuo i na proračun za ovu godinu, kao i na probleme s kojima se ova županija konstantno susreće.

U masovnim prosvjedima diljem BiH zapaljena je i zgrada Vlade HNŽ-a, kolika ja šteta napravljena i je li se počelo s obnovom?

Što se tiče same zgrade Vlade HNŽ-a, štete su snimljene, sudski vještak je obavio svoj dio posla. Uprava za civilnu zaštitu vodi svoj dio posla. Štete ima, ali mislim da ćemo u sljedećih desetak dana potpuno sanirati sve štete koje su nastale, budući da su angažirane sve službe koje u zakonskim okvirima održavaju zgradu Vlade.

Ovdje ste govorili o materijalnim štetama, međutim je li uništena neka dokumentacija koja se ne može vratiti?

Dio arhiva je pretrpio štete i to se ne može popravit. Međutim, najbitnije je da ono što je Vladi najpotrebnije za rad i od čega ovisi njen rad nije uništeno. Sve je u punoj funkciji. Vlada inače radi u punom kapacitetu. To što nemamo nekoliko prostorija u funkciji, to je najmanji problem.

Što, ili bolje reći tko, prema vašem mišljenju, stoji iza masovnih prosvjeda?

To se svakim danom sve više razgolićuje. Iza prosvjeda stoje oni koji su pod krinkom socijalne slike i nezadovoljstva građana htjeli provesti krajnje brutalno jednu političku orijentaciju u smislu da dokažu da prije svega županije i županijske institucije nisu potrebne. Budući da to nije moglo ići za stolom i dogovorom, onda su odlučili to napraviti razbojnički i teroristički s ciljem uništavanja tih i takvih zgrada. Što se tiče toga tko je organizator, to će se vrlo brzo znati, međutim tko god se nije ogradio od ovih rušenja i paljenja samim tim navlači na sebe pozornost i ukazuje tko je krivac. Ne umanjujući nimalo stvarne potrebe građana, socijalnu sliku i svega onoga ostalog što se nakupilo u ovih dvadesetak godina, institucije koje trebaju biti i poslije svega ovoga, bez obzira smijenjena ova vlada ili ne, se ne bi smjele uništavati.

Kako komentirate činjenicu da nije napadnuta nijedna zgrada federalne Vlade ni u Mostaru ni u Sarajevu?

To je upravo tragikomično. Kad pogledate cijelo ovo vrijeme, pojavljuju se ti nekakvi zahtjevi za koje se više ne može reći ni tko ih iznosi, u 90 posto tih zahtjeva županijske vlade uopće nemaju ingerencije. Radi se o mirovinama, socijali i sl, ingerencija nad tim je na federalnoj razini, a njima ni prozor nije razbijen. Ne pozivam niti želim da do toga dođe, ali i to dijelom pokazuje da iza svega ovoga stoji politička pozadina. Više nego odgovorno tvrdim da je cilj ovih prosvjeda, prije svega, bio uništiti županijske institucije do kraja.

Koliko su i jesu li ovi posljednji događaji unazadili ovu županiju?

Ni najmanje. Odgovorno tvrdim i nakon ovoga kao što sam tvrdio, i prije ovih događaja, da je u ovoj županiji na vlasti uvjerljivo najbolja Vlada unatoč svim mogućim poteškoćama s kojima se susrećemo. To se pokazalo do sada. Sve ono što je naša zakonska obveza, sve ono što se nalazilo kao grantovi u proračunu za prošli godinu, bez obzira što je bilo određenih kašnjenja smo ispoštovali. Mnogo toga što je ovisilo o županijskoj Vladi smo uradili. Zbog svega toga, smatram da je županija razina koja je u ovim prosvjedima trebala biti preskočena. Ovdje živi više od 5000 proračunskih korisnika, odnosno njihovih obitelji, međutim, očito je da je bio cilj i sve ono pozitivno na ovom području uništiti.

Budući da znamo kako Vlada u proteklom razdoblju nije redovito zasjedala i da je bilo određenih problema unutar koalicije, hoće li ovi događaji dovesti partnere za stol i sjednice se početi redovito održavati?

Konflikti između političkih stranaka uvijek postoje. Ima mnogo stvari koje su unutar koalicije funkcionirale, ali isto tako imali smo problem oko izbora ravnatelja policije. Vrlo osjetljiv sektor što se pokazalo i proteklih dana. Možda nije funkcionirao najbolje, mada je i to upitno. Ja sam sve svjesniji da policija uistinu nije trebala upotrijebiti silu u ovim događajima, jer bi posljedice, u ovakvoj osjetljivoj sredini gdje ratne rane, nažalost, još nisu zacijelile, bile katastrofalne. Izbor ravnatelja policije je ova situacija na neki način uozbiljila, pa smo dobili v. d. ravnatelja policije na mjesec dana. Iz toga je vidljivo da smo se malo izdigli iz svih tih dnevnih uskopolitičkih interesa i da smo na neki način u tome sektoru, kao što je Ministarstvo unutarnjih poslova, posložili neke stvari k boljem i sigurnijem sutra.

Rekli ste kako ste sve svjesniji da policija nije trebala upotrijebiti silu, međutim je li trebala zaštititi zgradu?

Ja sam zahtijevao, a to je stav i svih članova u Vladi da je županijske institucije, institucije koje su nadležne policiji, trebalo pod svaku cijenu zaštititi kako nekoliko tih huligana ne bi ušlo i provodilo neke svoje niske strasti, palilo i uništavalo ono što je imovina svih građana ove županije. Moj je stav da je policija pod svaku cijenu trebala stati u zaštitu tih institucija, međutim u tom trenutku se ponovno javlja taj problem nadležnosti, zapovijedanja, prebacivanja odgovornosti. Opet, možda, u svemu tome oštećenja zgrada su najmanji problem.

Budući da nema ravnatelja, tko je trebao ili mogao reagirati u takvoj situaciji?

Zna se tko obavlja dužnosti kada nema ravnatelja policije. Odnosno, koji načelnik mijenja ravnatelja policije. Znaju se ingerencije, zna se kako se može angažirati specijalna policija. Nama je sve to poznato. Taj postupak traje. Ipak, mi ćemo to znati riješiti unutar svojih zidova.

Proračun za iduću godinu?

Imamo formu nacrta koja će za nekoliko dana biti proslijeđena Skupštini. Taj nacrt ćemo otvoriti javnosti i svim sindikalnim organizacijama da u jednoj raspravi koja će trajati dvadesetak dana daju sve moguće primjedbe. Moramo svi biti svjesni težine situacije u kojoj se nalazimo, činjenice da ne ovisimo samo o sebi, da nas mnogi opstruiraju u stvaranju tih financija kako bi mogli ispuniti sve svoje obveze i upravo sva ta problematika koja je bila, koja se stvarala, je dovela do ove situacije koju je iskoristila šačica huligana potplaćena iz određenih središta da napravi ovo razbojstvo koje je napravljeno.

Je li i ovogodišnji proračun recesijski?

Nažalost, recesijski i preživljavajući.

Što to znači?

Nama je cilj pod svaku cijenu ne smanjivati plaće proračunskim korisnicima. Također, visokoškolske institucije, braniteljska populacija, socijala, ne smijemo to dovesti nikako u pitanje. Radimo sve da poboljšamo prihodovnu stranu, ako nam to uspije nadamo se da ćemo imati mnogo prostora za puno nekakvih pozitivnijih pomaka i projekata.

Što je s novom zgradom Vlade?

Nova zgrada Vlade je bila jedna od ideja ove vlade, međutim specifičnost Mostara, županije, činjenica da se radi o mješovitoj županiji, uvažavajući sve te činjenice, to se malo ispolitiziralo. Najveći problem je izbor lokacije za Vladu, da nije, takoreći, ni naša ni njihova. Ja sam uvjeren i nikad se neću odreći toga da možemo krenuti u taj projekt. Postoji nekih naznaka da u središnjoj zoni imamo prihvatljivu lokaciju za obje strane u kojoj Vlada sukladno javnoprivatnom partnerstvu ne bi imala nikakva ulaganja, a dobila bi novu zgradu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije