Banja Luka

Sindikalni prosvjed protiv novog zakona o radu

sindikalci
28.12.2015.
u 15:13

Više od dvije tisuće ljudi okupilo se u ponedjeljak u središtu Banja Luke kako bi na poziv Saveza sindikata Republike Srpske prosvjedovali protiv usvajanja novog zakona o radu u entitetskom parlamentu.

Prosvjednici su u koloni prošli gradskim ulicama i zaustavili se pred zgradom Narodne skupštine RS gdje ih je dočekao policijski kordon. Policija je prosvjednike pokušala spriječiti da okruže sjedište parlamenta pa je tamo došlo do naguravanja.

Nakon toga su najavili kako će ostati pred sjedištem parlamenta sve dok vladin prijedlog zakona ne bude povučen iz parlamentarne procedure.
"Ovo je borba za minimum radničkih prava za koja se sindikat ranije izborio a koja sada padaju u vodu", kazala je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Uoči prosvjeda je upozorila kako su sindikalni aktivisti bili izloženi političkim pristicima ne bi li odustali od prosvjeda.

Vlada RS prijedlog novog zakona o radu u parlament je uputila po hitnom postupku. U sindikatu RS su ocijenili kako on pogoduje samo poslodavcima te su još prošlog tjedna istupili iz pregovora s entitetskom vladom.
Neprihvatljivim smatraju cijeli niz predloženih odredbi a posebice one koje poslodavcima daju praktično neograničene mogućnosti otkazivanja ugovora o radu.

Radno zakonodavstvo u BiH dio je ovlasti entiteta a njegova reforma jedan je od ključnih preduvjeta koje je postavio Međunarodni monetarni fond (MMF) uz obrazloženje kako je to nužan preduvjet privlačenju stranih investicija i poboljšanju ukupnog gospodarskog stanja u zemlji.

Parlament Federacije BiH novi je zakon o radu usvojio prije šest mjeseci no u tom entitetu vlada i sindikat trenutačno se spore oko sadržaja novog kolektivnog ugovora. Posebice su pri tom sporni dodaci na plaću uključujući tu one koji se odnose na minuli rad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?