oko 200 radnih mjesta

Sindikat u SBŽ traži zbrinjavanje tehnološkog viška u školama

ilustracija
18.07.2018.
u 16:47

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture Bosne i Hercegovine, Županijski odbor Srednjobosanske županije pozvao je Vladu SBŽ da uloži maksimum i ispuni obvezu zbrinjavanja tehnološkog viška u školama na području te županije

Predsjednik Sindikata Admir Terzić naglasio je na današnjoj pres konferenciji u Sarajevu da se radi o spašavanju oko 200 radnih mjesta u SBŽ.

- Radi se o 73 osobe koje su dijelom ili u potpunosti tehnološki višak, te oko 150 ljudi koji rade na određeno i vjerojatno neće dobiti svoje radno mjesto početkom naredne školske godine - ističe on.  

Predsjednik Županijskog odbora SBŽ Abdulah Serezlija upozorio je da je zakonska obveza Vlade SBŽ kao poslodavca da napravi program mjera zbrinjavanja tehnološkog viška koji dosad, kaže, nije urađen.

- Mi smo napravili prijedlog mjera za ublažavanje tehnološkog viška i uputili ga Vladi SBŽ. Uputili smo i zahtjev inspekciji rada da Vladu (kao poslodavca) obveže da to uradi. Očekujemo da se to i dogodi - naglasio je.   

Podsjeća da je zaključkom izvanredne sjednice ŽO Sindikata SBŽ odlučeno da, nakon donošenja programa zbrinjavanja tehnološkog viška, mogu potpisati i kolektivni ugovor. Pojasnio je da su pregovori u vezi kolektivnog ugovora bili dogotrajni, a da je 'neposredno pred potpisivanje izbačen dio teksta koji se odnosi na zbrinjavanje tehnološkog viška'.

Dopredsjednica Županijskog odbora SBŽ Aida Terzić kaže da "kolektivni ugovor nismo niti ćemo potpisati sve dok ne bude donesen program mjera zbrinjavanja ljudi, tehnološkog viška".     

Kako navode iz Sindikata, situaciju u obrazovanju SBŽ značajno je otežala "nepromišljena reforma obrazovanja u osnovnim školama, kao i negativan prirodni priraštaj i intenzivne emigracije domicilnog stanovništva".

Po podacima Sindikata ukupno 73 radnika je potpuni ili djelomični tehnološki višak, a u školskoj 2017/18. 46 posto nastavnika je bilo na određeno vrijeme do 30. lipnja i gotovo svi ostaju bez nastavnih normi. Danas su podsjetili da škole u SBŽ rade po dva nastavna plana i programa (hrvatskom i bosanskom), te da "kako postoje i 'dvije škole pod jednim krovom' tako postoje i dva sindikata obrazovanja".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?