Maksida Pirić

SIP ne može komentirati rezultate popisa stanovništva

31.08.2018.
u 15:44

Središnje izborno pvjerenstvo BiH ne može komentirati rezultate popisa stanovništva, rekla je novinarima u Sarajevu glasnogovornica tog povjerenstva Maksida Pirić zamoljena za komentar nekih zapažanja nevladinog sektora, prema kojima je broj birača BiH približan broju stanovnika.

- SIP ne može komentirati rezultate popisa, ali ono što može reći jeste da se izvodi iz Središnjeg biračkog popisa prave na osnovu podataka Agencije za identifikacijske dokumente, odnosno da popis sadrži imena punoljetnih građana s CIPS-ovom osobnom kartom i prijavljenim prebivalištem u BiH. Najvjerojatnije je razlog za ovakav odnos broja birača i stanovnika u tome što su na biračkom popisu svi oni koji imaju važeću CIPS-ovu osobnu iskaznicu, a veliki broj njih je izvan domovine i nisu popisani - rekla je Pirić.

Koalicija „Pod lupom“ spominjala je zlouporabe u prijavi birača za registraciju izvan BiH, a Pirić kaže da je SIP uočio pojavu zlouporabe osobnih podataka i krivotvorenje dokumenata, sve na osnovu prijave jednog broja građana iz BiH da ih je netko, mimo njihovog znanja i volje, prijavio kao da glasuju izvan zemlje.

- Informaciju o našim saznanjima, nakon što je kompletiramo, dostavit ćemo Tužiteljstvu BiH. Koliko je zaista takvih zlouporaba ne znamo, zato pozivamo birače da njihovo biračko mjesto provjere na web-stranici SIP-a te ako uoče nepravilnost, odmah obavijeste SIP- riječi su Makside Pirić.

Takvi birači moći će glasovati u njihovim općinama  prebivališta na nepotvrđenim glasačkim listićima (kovertiranim), koji će se brojati u glavnom centru u Sarajevu, a eventualni glasački paket s vana na njihovo ime, neće se računati.

Na većinu pitanja o nepravilnostima konstatiranim u zapažanjima nevladinog sektora, poput toga da je predizborna kampanja počela i prije vremena jer se bilježe i slučajevi plaćenog političkog oglašavanja, SIP ne može odgovoriti. Može samo reći da kampanja za predstojeće listopadske opće izbore u zemlji službeno počinje 7. rujna. .

Prijevremena izborna kampanja ne postoji kao termin u Izbornom zakonu BiH, ali  od dana raspisivanja izbora i službenog početka kampanje, nema plaćenog političkog oglašavanja, rekla je Pirić.

SIP-u je prijavljen jedan slučaj nepoštivanja ovog pravila, međutim, utvrđena je neosnovanost prijave, izjavila je također glasnogovornica SIP-a, ne želeći objašnjavati o kome je u ovom slučaju riječ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?