zahtjev "neosnovan i nedopušten"

SIP neće dostaviti birački popis za provođenje referenduma u RS-u

sip
Foto: Nezavisne
01.09.2016.
u 13:00

SIP je zahtjev iz RS-a za dostavljanje popisa ocijenilo "neosnovanim i nedopuštenim"

Središnje izborno povjerenstvo donijelo je odluku da neće dostaviti Povjerenstvu za provođenje referenduma Republike Srpske izvode iz Središnjeg biračkog popisa. SIP je zahtjev za dostavljanje popisa je ocijenilo "neosnovanim i nedopuštenim". 

Ahmet Šantić, predsjednik SIP-a, nakon sjednice potvrdio je da je odbijen zahtjev Komisije za provođenje referenduma u RS u vezi s Danom RS.

Odluka je donesena tijesnom većinom, te iako Šantić nije htio odgovoriti na pitanje kako je tko glasao Dnevni avaz doznaje da su protiv dostave biračkih popisa bili on, te članovi SIP-a Stjepan Mikić, Suad Arnautović i Vlado Rogić, dok su za to da se popisi dostave Povjerenstvu za provođenje referenduma u RS-u bili Branko Petrić, Novak Božičković i Irena Hadžiabdić.

Na ovu odluku SIP-a-a postoji pravo žalbe i odluka još uvijek nije pravosnažna.

– SIP je većinom glasova donio odluku kojem se zahtjev Republičke izborne komisije za provođenje referenduma u RS odbija zahtjev za dostavu izvoda biračkog popisa kao neosnovan i nedopušten. Samo obrazloženje bit će u tekstu odluke, ali postoji pravo žalbe na tu odluku – kazao je Šantić.

Kako je naveo Šantić, po zakonu nižim razinama vlasti nije dozvoljeno tražiti ove izvode.

Branko Petrić, član SIP-a BiH komentirajući ovu odluku je kazao da je ovo postao standard i rutina.

– Ovo nije potrebno i može izazvati štete na rejting SIP-a. Moj prijedlog je bio da postupi u skladu s zakonom i da se kao u svim slučajevima utvrdi i dostave biračke popise organima koji po zakonima provode izbore ili referendum, za koje se koriste birački popisi. Moj zahtjev je bio jasan i nije mu bilo dozvoljeno da se stavi na razmatranje, kazao je Petrić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?