Reakcije na odluku

SIP nije imao nikakvo uporište u Izbornom zakonu o odgodi izbora

28.05.2020.
u 16:45

Ne prestaju reakcije na odluku Središnjega izbornog povjerenstva, a njezin bivši član i sadašnji direktor koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić istaknuo je kako nema nikakve dvojbe da se radi o nezakonitom potezu. 
“Odluka Povjerenstva o odgađanju lokalnih izbora s 4. listopada na 15. studenog potpuno je nezakonita i nema nikakvo zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile jako široko”, rekao je Šehić. Objasnio je da Izborni zakon BiH, uz redovite, poznaje samo još tri vrste izbora - prijevremene, odgođene i ponovljene. Prema poglavlju 14 koje govori o ponovnim, odgođenim i prijevremenim izborima, nigdje se ne spominje da se unaprijed može odgoditi izborni proces.

Posve nelegalno

“Odluku o odgađanju izbora na određenom biračkom mjestu ili u izbornoj jedinici donosi Središnje izborno povjerenstvo BiH na osnovi činjenica koje ukazuju da izbore nije moguće provesti u skladu s odredbama ovog Zakona. Odgođeni izbori provode se ako u nekoj izbornoj jedinici ili biračkom mjestu glasovanje nije obavljeno onog dana koji je određen za glasovanje”, navodi se u Izbornome zakonu. To precizno ukazuje na to da se samo za izbore koji su se dogodili ili su u tijeku može donijeti odluka o odgađanju ili ponavljanju, i to u određenim izbornim jedinicama ili pak biračkim mjestima. 
“Ponovni izbori provode se na temelju istih kandidacijskih listi i istih izvoda iz središnjeg biračkog popisa koji su korišteni na poništenim izborima i provode se na dan koji odredi SIP BiH, najkasnije 14 dana od dana pravomoćnosti odluke SIP-a o poništenju izbora”, navodi Izborni zakon. Takav je, primjerice, bio slučaj u Stocu gdje su izbori bili prekinuti zbog nasilja. Čak i da se radi o odredbi o odgađanju izbora, oni se moraju, po Izbornom zakonu, sazvati 30 dana nakon predviđenog datuma. A to je u BiH uvijek prva nedjelja u listopadu. U ovome slučaju SIP je napravio odmak od 40 dana. Šehić objašnjava kako se izbori mogu odgoditi na biračkom mjestu ili u izbornoj jedinici samo u slučaju neke nepogode, poput poplave ili slično. 
“U tom slučaju SIP donosi odluku kojom se izbori mogu održati sedam dana nakon redovitih, a najkasnije 30 dana od održanih redovitih izbora”, objasnio je. 
U iščekivanju odluke Ustavnoga suda BiH posve sigurno neće se donositi druge odluke vezane za održavanje izbornog procesa. Ovaj prijepor posve sigurno mogla bi razriješiti Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine kao što se i predlagalo prije donošenja bilo kakvih odluka SIP-a.

Pričuvna koalicija

No, očito je pričuvna koalicija sa SDA, koju čine još DF Željka Komšića te oporbeni SDS i PDP, odlučila pokazati kako je uspjela u nakani da izmjenom članova SIP-a kontrolira ovaj proces ne poštujući uopće zakon. 
Izaslanik u Domu naroda Sredoje Nović sva događanja ocijenio je lakrdijom. “Očigledno je da je u BiH dosta toga lakrdija. U BiH se ne poštuju nikakvi ni zakonski ni ustavni principi”, naveo je Nović. Objasnio je da je problem nastao sa samim izborom SIP-a u kojemu bi, po njegovu mišljenju, trebali sjediti najiskusniji i najbolji pravnici koji izuzetno dobro poznaju cjelokupan postupak te je li uopće moguće odgoditi izborni proces. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije