Akcija "Delta"

SIPA pretresa 29 lokacija širom BiH

07.07.2020.
u 10:27

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH započeli operativnu akciju kodnog naziva „Delta“.

U tijeku su pretresi stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari na ukupno 29 lokacija na području Brčkog, Obudovca, Bijeljine, Tuzle, Srebrenika, Živinica, Sarajeva, Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Posušja, Gruda, Ljubuškog i Mostara.

Navedene aktivnosti provode se postojanja osnova sumnje u izvršenje krivičnog djela iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima nedozvoljen promet akciznih proizvoda i pranje novca.

Osumnjičene osobe terete se da su u suradnji sa drugim osobama, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, osnovali skupinu za organizirani kriminal, radi nezakonitog stavljanja u promet duhana za pušenje i cigareta, bez plaćanja akcize na duhan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama Bosne i Hercegovine, čime je Proračun Bosne i Hercegovine oštećen za iznos oko 36.000.000 KM po osnovu neplaćene akcize na duhan za pušenje i cigarete.

Navedene aktivnosti provode se u suradnji sa službenicima Uprave za neizravno oporezivanje i više policijskih agencija u BiH.

Više informacija o rezultatima operativne akcije “Delta“ biće poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužiteljstva BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?