III. Svjetski kongres Općine Domaljevac-Šamac i dijaspore

Širiti suradnju sa Slavonijom u projektima prema EU

01.08.2022.
u 20:50

Čvršće povezati iseljene Domaljevčane razasute diljem svijeta kroz razne projekte i zainteresirati značajnije za ulaganja u rodnom kraju bila je početna pozicija prvog susreta organiziranog uz Dane općine, piše Večernji list BiH. Ambiciozno ime tog sadržaja kao Svjetski kongres općine i dijaspore ipak nema još uvijek takve razmjere, ali nesumnjivo je polučio rezultate koje ističe koordinator i utemeljitelj okupljanja Pejo Gašparević, novinar HINA-e sa splitskom adresom i Domaljevčanin, kako to voli reći, u srcu i duši.

Stvaranje brenda

- Želimo izaći iz lokalnih okvira jer gospodarstvo nema granica i uspješniji si ako si sa svima povezan. Povezanost se uspostavlja i medijski, a samim time što nas prati HRT i Večernji list te ostali mediji, za nas je već postignuće. Želimo na izvjestan način da ovo postane brend Domaljevca, zato iniciramo teme, pokrećemo javnost i možda nekoga potaknemo na ulaganja - kaže Gašparević.

- Želimo da se glas posavski čuje dalje i glasnije, zato govorimo o potencijalima ovog područja za život s izvornim prirodnim ljepotama i resursima i zbog povoljnog geostrateškog položaja idealnog za ulaganja. Zato postoji i ovaj kongres da javnost usmjerimo prema nama - kazao je Ivo Lucić Njatin, uz Gašparevića, alfa i omega Kongresa. Uvertira skupa bilo je otvorenje izložbe Roke Pulješića. - Kongres smo spojili s jednim posebnim događajem, izložbom ostavštine Roke Pušeljića koji se svojim slikama i pisanim dokumentima nakon desetljeća nedostupnih javnosti vratio u svoj Domaljevac i učinio dan posebnim. Njegove su radove iz Dalmacije donijela unučad i praunučad. Skupu su nazočili i ministar u Vladi PŽ-a Dragutin Živković, predsjednik Gospodarske komore Zvonko Mišković, gradonačelnici i predstavnici općina iz susjedne Slavonije, Babine Grede, Šiškovaca, Osijeka, Zagreba, Velike Gorice te Ilija Guberac, predsjednik Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu. Na početku kongresa bilo je riječi o gospodarskim perspektivama Posavine o čemu su osobito detaljno izlagali ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Dragutin Živković, načelnik općine Stjepan Piljić i predsjednik GK-a Zvonko Živković, a o projektima i mogućnostima prekogranične suradnje izlagali su predstavnici slavonskih općina. - Uključivanje Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu dobiva se na široj dimenziji kako bi se priča širila iz Domaljevca na sva područja jer i u Zagrebu je puno iseljenih Posavljaka - naglasio je predsjednik udruge Guberac. O značenju i ulozi lobiranja u priči gospodarskog uvezivanja govorio je i urednik na HRT-u Anto Pranjkić. - Od prošlog kongresa usvojili smo Zakon o poticaju gospodarstva PŽ-a i Zakon o turizmu PŽ-a. Vlada PŽ-a ostvarila je plasman značajnih sredstava prema gospodarstvu unutar PŽ-a, u postotku daleko najviše u FBiH. U razdoblju od posljednje tri-četiri godine porast grantova koji su na dispoziciji Ministarstvu u iznosu je od 100%, znači 2019. bio je 1,150.000 KM, a danas 2,350.000 KM. To samo govori u prilog činjenici da Vlada PŽ-a prepoznaje potrebe gospodarstva. Vlada PŽ-a prepoznala je gospodarski sektor kao ključni za opstojnost i razvoj županije pa tako i općine gdje su značajan potencijal upravo ljudi koji rade i žive i inozemstvu.

Hrabrost za ulaganje

Oni posjeduju znanje i kapital, no nedostaje rizik ili odluka da se ovdje ulaže. Na području PŽ-a ponajmanje je domaćih ulagača, a puno više inozemnih koji hrabrije ulaze u posao i sve više proširuju biznis - kazao je ministar Živković. Predstavnici općina iz RH naglasili su potrebu značajnije prekogranične suradnje te spremnost zajedničkih projekata kojima bi aplicirali prema sredstvima EU-a.
- Imamo educiran tim spreman za nove izazove u takvim prekograničnim projektima - poručio je načelnik Piljić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?