Naški kviz "Rič po rič" na Festivalu izvrsnosti 2023. u Solinu

Širokobriješki učenici u RH predstavili delicije hercegovačkoga krša

10.06.2023.
u 10:12

Centar izvrsnosti ustanova je koja promiče obrazovanje darovitih učenika iz Republike Hrvatske, no ove godine nagradio je i jednu školu iz BiH.

Vrijedna donacija

Riječ je o Prvoj osnovnoj školi Široki Brijeg, čiji je projekt Naški kviz "Rič po rič" donio toj školi vrijednu donaciju te pozivnicu za sudjelovanje autora kviza na uglednoj manifestaciji Festival izvrsnosti 2023., i to u programu "Čuvari baštine". Učenici su u tradicionalnoj hercegovačkoj nošnji pred pročelnikom Upravnog odjela za kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomislavom Đonlićem, brojnim uglednicima i gostima predstavili projekt kojim nastoje očuvati jezičnu baštinu hercegovačkih Hrvata i njime oduševili sve nazočne.

- Naški kviz "Rič po rič" svidio se svim generacijama Hercegovaca, no došlo je vrijeme za osvajanje naših sunarodnjaka iz Europske unije. Nakon predstavljanja na pozornici, učenici širokobriješke Prve osnovne škole priredili su štand prepun napitaka od ljekobilja i prirodnih pripravaka koje su s djelatnicima naše škole danima s ljubavlju prikupljali i pakirali. Posjetitelji su se rado okušali u kvizu prepoznavanja "starinski' riči naši' didova i baba", a oni najuspješniji dobili su prigodu kušati brojne delicije hercegovačkoga krša, poput ćuptera i imbera. Zbog toga je oko hercegovačkoga štanda vladalo iznimno dobro raspoloženje, sklopljena su nova prijateljstva, a mnogo toga se i naučilo o našim tradicijskim običajima – poručio je mentor širokobrijeških učenika na Festivalu izvrsnosti 2023., školski knjižničar Miro Naletilić, koji je zahvalio svima koji su nesebično pomogli u provedbi ovoga originalnog projekta.

Virtualna radionica

Na trodnevnoj manifestaciji u drevnoj Saloni pridružile su im se i voditeljice širokobriješke Škole matematike PlayMath sa svojim učenicima, koji su nakon virtualne radionice na splitskom PMF-u zdušno podržali najmlađe sudionike Festivala izvrsnosti, a ovaj će događaj zasigurno svima ostati u trajnom sjećanju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije