Miroslav Lajčak

Situacija u BiH je ozbiljna, podsjeća na krizu iz 2010. godine

Miroslav Lajčak
20.06.2019.
u 17:23

Miroslav Lajčak, predsjedatelj OESS-a i ministar vanjskih poslova Slovačke rekao je u intervjuu za Klix.ba da je situacija u BiH ozbiljna i da podsjeća na krizu iz 2010. godine.

"Situacija u BiH je ozbiljna, podsjeća na krizu iz 2010. godine, ali su njezini razlozi složeniji. Upozoravao sam više puta i na mnogim međunarodnim forumima da je potrebno više i suosjećajnije posvetiti se zemlji. Kao netko tko poznaje BiH i kao uvjereni pristaša EU, apelirao sam na potrebu da se integracija EU vrati u fokus pažnje. Glavni instrument u tom pogledu bilo je Mišljenje Europske komisije. Očigledno se to nije dogodilo i čini se da je Mišljenje EK još više podijelilo narode i političare u zemlji", rekao je Lajčak.  

Ističe kako nema namjeru biti pesimist te želi vjerovati da će otvaranjem pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom poslati jasan signal da znaju cijeniti one koji to zaslužuju. 

"U slučaju BiH također se mora vidjeti da je za dobivanje statusa kandidata potrebno minimalno pokazati volju i sposobnost da ispuni 14 preporuka i zaključaka EK. Ipak, neću biti daleko ako kažem da izostanak partnera u BiH, novog Vijeća i funkcionalnog parlamenta ne pomaže onima koji još uvijek smatraju politiku proširenja najjačim i najuspješnijim instrumentom stabilizacije i transformacije Unije", pojasnio je Lajčak. 

Komentirajući to što je BiH još u prosinccu, nakon aktiviranja MAP-a, pozvana da preda Godišnji nacionalni program (ANP), a to se još nije dogodilo, Lajčak kaže kako polemika o tome je li MAP aktiviran ili ne odvlači pažnju od same suštine pitanja, a to je odredba pravnog okvira za suradnju BiH. 

"Savez je zainteresiran da stupanj suradnje barem približi razini praktične suradnje sa susjedima BiH koji nisu njegovi članovi, posebno sa Srbijom. Tome služi Godišnji plan (ANP) koji priprema i iznosi sama BiH. U prosincu 2018. godine ponudili smo zemlji mogućnost da ga preda kada za to bude spremna. Procesi u vezi s prvim ANP-om također su važni u smislu primanja sljedećih. Oni mogu proces učiniti mnogo lakšim ili obrnuto", pojasnio je Lajčak. 

Govoreći o aferi vezanoj za VSTV on je rekao kako su vladavina prava (pravna država) i učinkovito funkcioniranje neovisnog sudstva alfa i omega povjerenja građana u funkcioniranje državnih institucija. 

"Kao takva će biti pod mikroskopom EU, a pomak u eurointegraciji mjerit će se napretkom u tom području. To vrijedi za cijelu regiju i za BiH", dodao je Lajčak. 

Komentirajući proces proširenja EU na zapadni Balkan rekao ja kako osjeća da ponestaje entuzijasta u vezi s politikom proširenja u Uniji. 

"Proširenje je pokretačka snaga politike podrške procesa transformacije i reformi. Mi nemamo alternativu ovome, a međusobno okrivljavanje zbog oklijevanja u ispunjenju obećanja nam neće pomoći. Tko želi ući u Europsku uniju, mora proći bolan put reforme, u tome se ništa nije promijenilo, čak ni očekivanje odlaska prvog člana EU", rekao je Lajčak i dodao kako je BiH zemljopjesno već dio europske obitelji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije