Dvadesetero dobitnika prvih i drugih nagrada na pozornici Dvorane KOSAČA

Sjaj hercegovačkih malih dijamanata i njihovih prijatelja

05.06.2019.
u 08:00

Često smo skloni davati izjave poput: “Na mladima svijet ostaje”, “Jedina prava investicija je u djecu” i slično. No, koliko zbilja činimo da odamo priznanje vrijednim, pametnim i talentiranim djevojčicama i dječacima koji svakodnevno vježbaju violinu, violu ili violončelo barem 90 minuta? Simfonijski orkestar Mostar uvijek će pratiti i podržavati talentirane mlade glazbenike i učiniti sve da se svaki od tih nježnih pupoljaka prometne u cvijet neopisive ljepote i mirisa.

Svakodnevno vježbanje

Kako razgovarati s djetetom od osam ili devet godina kada te promatra svojim krupnim očima i čudi se što si iznenađen činjenicom da vježba violinu svaki dan barem 90 minuta?

Tamara Aničić i Antonio Šarić samo su dvoje od 20-ero solista, mladih talenata, koji su 3. lipnja 2019. godine održali veličanstven, gigantskih razmjera, koncert u suradnji sa Simfonijskim orkestrom Mostar u velikoj dvorani u Kosači.

Pogled ozbiljan, koncentracija na vrhuncu, položaj ruku na instrumentu besprijekoran, kao i odjevna kombinacija, koja se, dakako, također pozorno bira, kao i kompozicija kojom se predstavlja na natjecanju: domaćem, međunarodnom – svejedno. Od prvog do posljednjeg odsviranog tona, naglasimo: napamet, sva je pozornost usmjerena na skladbu, koncert koji se svira. Tako je bilo i na “Festivalu mladih talenata” koji Simfonijski orkestar Mostar tradicionalno održava svake godine u lipnju. Ove godine mostarskoj publici predstavilo se 20 djevojčica i dječaka iz Mostara, Širokog Brijega, Brotnja, Ljubuškog, Čapljine, Novog Travnika, Sarajeva i Novske. Iz RH je stigao Marin Johović, učenik 4. razreda Glazbene škole u Novskoj, na odsjeku violina, u klasi prof. Ivane Duvnjak. Na svakom natjecanju na kojem se pojavio pobrao je ili prvu ili drugu nagradu. Izdvojimo samo prvu nagradu na međunarodnom natjecanju u Poreču iz 2018. ili drugu nagradu na međunarodnom natjecanju mladih glazbenika “Daleki akordi” u Splitu 2019. U Mostaru je prvi put nastupio uz pratnju simfonijskog orkestra.

Lejla Komar, 10-godišnja Sarajka, pohađa 2. r. Osnovne muzičke i baletne škole “Novo Sarajevo”, na odsjeku violina, u klasi prof. Sanje Manov. U kratkom razdoblju svog školovanja osvojila je tri specijalne nagrade na međunarodnim natjecanjima, na kojima je ujedno bila i laureat, šest prvih međunarodnih i jednu prvu nagradu na federalnom natjecanju. Na nedavno održanom natjecanju u Bečeju dobila je specijalnu nagradu. Zadivljuje sve prisutne sigurnim, samouvjerenim sviranjem, kao i bojom i jačinom tona. Članica je Dječje filharmonije koju čine učenici iz Hrvatske i BiH.

Iz klase prof. Ane Pranjković, inače violistice Simfonijskog orkestra Mostar, publici se predstavilo pet djevojčica, učenica OGŠ Vladimira Pavlovića u Čapljini: Katarina Jakić, Laura Jovanović, Ela Pavlović, Nika Gadžić i Lorena Borovac, koja paralelno s violinom uči i violu. Publici je odsvirala “Elegiju za violu” Ante Grgina, a orkestraciju za gudački orkestar napisao je don Ivan Marčić. Desetogodišnja Sofija Šaravanja, učenica 1. r. Osnov. glazb. šk. u Ljubuškom, u klasi prof. Irene Vučić, svojim je ljupkim sviranjem raznježila publiku, da bi 15-godišnja Margareta Pitić, učenica 1. r. Sred. glazb. šk. Jakova Gotovca u Novom Travniku, u klasi prof. Jelene Vidović, izmamila ovacije i oduševljenje publike besprijekorno odsviravši vrlo zahtjevni 1. st. Bériotova Koncerta za violinu br. 9 u A-molu.

Brotnjo je imalo divnog mladog izaslanika u Maji Prusini, koja je imala priliku u kratkom razdoblju surađivati s tri profesorice violine. Nakon vježbanja violine preostaje joj još dovoljno vremena i za trening cheerleadinga.

Eva Čalija, jedina violončelistica na Festivalu, učenica 6. r. violončela Osnovne muzičke škole Ilidža, u klasi prof. Diane Bahtić, oduševila je svojom interpretacijom 1. st. Koncerta za violončelo u C-molu Johanna C. Bacha. Eva, poput većine sudionika Festivala, osvaja nagrade na kojem god natjecanju se pojavi. Izdvojimo samo podatak: međunarodno natjecanje “Fantast““ - dvije druge nagrade i međunarodno natjecanje “Petar Konjović” - četvrta nagrada.

O glazbenoj obitelji Danijele i Joška Sliškovića iz Širokog Brijega mogao bi se ispisati cijeli roman, no sad ćemo spomenuti samo tri brata: Luku (9 g.), Marka (11 g.) i Matu (13 g.), koji svojim muziciranjem na violini ostavljaju sve prisutne bez daha. Četvrti brat, Ante, student je violine na Glazbenoj akademiji u Zagrebu.

Darovita braća Slišković

Za nabrajanje nagrada s natjecanja braće Slišković potrebna je posebna stranica u novinama. Otac Joško, trubač, prof. na Glazbenoj školi u Širokom Brijegu, voditelj tamburaškog orkestra, aranžer... budnim okom nadgleda svoje sokolove i hrabri ih u nastojanju da svijetom pronesu glas o Hercegovini kao zemlji iznimno talentiranih i vrijednih glazbenika.

Mostarka s velolučkom adresom, prof. Renata Prizmić-Linarić, publici je izmamila i suze i osmijeh na lice: ne samo sa svojih devetero mladih violinista nego i s pravim, pravcatim orkestrom “Mali violinisti” koji su i otvorili i zatvorili cjelovečernji Festival. Na početku koncerta odsvirali su Pachelbelov “Kanon u D-duru”, na kraju koncerta svima dobro poznatu melodiju iz filma “Pirati s Kariba” te samo za svoju ravnateljicu Glazbene škole “Ivana pl. Zajca”, prof. Dubravku Miličević, dalmatinski napjev “Hvalile se Kaštelanke”.

Osim braće Slišković, nastupili su Ela Krtalić, Nora Čović, Petar Bojović, Filip Aničić i miljenici svih žirija sa svih natjecanja u regiji: Tamara Aničić i Antonio Šarić.

Kako nam je kazala Snježana Zovko, ravnateljica Simfonijskog orkestra Mostar, u današnjem vremenu Facebooka i interneta, Googla i Instagrama lijepo je muzicirati zajedno s djevojčicama i dječacima koji provode veliki dio vremena vježbajući violinu, kraljicu instrumenata, violu, violončelo...

Nekima su uzori Nigel Kennedy ili David Garrett, nekima njihovi profesori, a neke su velikani poput Vivaldija potaknuli na sviranje violine. Na natjecanjima, domaćim i međunarodnim, nižu se nagrade, na radost mladima, njihovim profesorima, ali i ponosnim roditeljima, koji također odvajaju veliki dio svog slobodnog vremena da bi svojoj djeci priuštili dolaske na sate violine, solfeggija i svih onih predmeta i aktivnosti, zastupljenih u glazbenoj školi. Sva djeca izvrsni su učenici osnovnih škola jer glazba donosi ne samo radost onome tko se njome bavi nego i motivira na svladavanje gradiva, usmeno i pismeno izražavanje, sigurnost javnog nastupa i izgradnju stava.

Sve mlade glazbenike pratila je na klaviru prof. Silvija Vukojević. Maestro Igor Tatarević s posebnim je zadovoljstvom dirigirao Orkestrom i ozbiljno se rukovao s budućim velikim solistima na početku njihova nastupa. Između dvadesetak skladbi “ozbiljnih” skladatelja, za vrlo ležernu atmosferu u dvorani, isprekidanu salvama smijeha razdraganih roditelja i prijatelja malih solista, pobrinuo se iznimno raspoloženi i u klasičnu glazbu vrlo upućeni moderator Boris Čerkuč.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?