"Dani sjećanja 2022." u općini Odžak

Sjećanje na stradanje podvučjačkog kraja

16.05.2022.
u 21:45

- Hrvatske žrtve Drugog svjetskog i Domovinskog rata odžačkog i podvučjačkog kraja zaslužuju pozornost, ljubav i sjećanje. Želimo da se i ove godine dostojno obilježi sjećanje na ta tragična stradanja - poručuju iz Organizacijskoga odbora Dana sjećanja 2022. Manifestacija se održava uz visoko pokroviteljstvo Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskoga narodnog sabora BiH, te supokrovitelje Đuru Topića, predsjednika Vlade PŽ-a, i Nade Ćulap, načelnice općine Odžak, piše Večernji list BiH.

Dvadeset i šeste po redu Dane sjećanja organiziraju Odjel za II. svjetski rat i poraće Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" - Podružnica Odžak, župe Doborskog dekanata i mjesna zajednica Posavska Mahala.

Spomen-park

Općinska načelnica Nada Ćulap održala je radni sastanak s predstavnicima Odbora za obilježavanje manifestacije. Na sastanku se razgovaralo o detaljima organizacije i o programu.
- Dani sjećanja vrijeme su kada se puk odžačkog kraja prisjeća stradanja hrvatskog naroda iz vremena Drugoga svjetskoga rata i neposrednog poraća. Općina Odžak manifestacijom "Dani sjećanja" čuva sjećanje na ta tragična događanja podvučjačkog kraja - ističe načelnica Ćulap.

Sadržaji manifestacije

Sadržaji počinju 18. svibnja u Novom Selu predavanjima prof. dr. sc. Nediljka Matića "Žrtve poraća", prof. dr. don Ilija Matanović predstavit će knjigu Dragutina Kambera "Slom NDH i kako sam ga ja doživio", a dr. Matić predstavit će također knjigu i zbornik Ideja nacionalne države kod Franje Tuđmana i Franjo Tuđman. Križni put Smrekovac - Odića brdo (19. svibnja) tradicionalni je sadržaj Dana sjećanja. Manifestacija se nastavlja 24. svibnja, kada će predavanje održati pater Ike Mandurić. Središnji sadržaji manifestacije planirani su za 25. svibnja, kada je planirano polaganje vijenaca i molitva za stradalnike Drugog svjetskog rata i poraća Odžaka i podvučjačkog kraja kod spomen-parka u Posavskoj Mahali. Misno slavlje tradicionalno se održava na Nujića groblju u istom odžačkom mjestu, a predvodit će ga pater Ike Mandurić. Završni sadržaj manifestacije održat će se 26. svibnja, u znaku svete mise u Garevcu za stradalnike kod Burića staje (područje gdje je bilo zatočeno više od 500 Hrvata katolika koji su od 25. do 28. svibnja 1945., bez suda i presude, odvođeni i ubijeni u poljičkim šumama i na obalama rijeke Bosne i Save). Sjećanje se njeguje i zbog mladih kako se stradanja nikada ne bi zaboravila, poručuju iz Organizacijskoga odbora te su organizirali primjereno mladim generacijama i sportske sadržaje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?