28. obljetnica 104. HVO-a Domaljevac-Šamac i 102. HVO Odžak

Sjećanje na svetinje Domovinskoga rata naša je sveta zadaća

17.04.2020.
u 13:36

U vrijeme pandemije koronavirusa zdravstvene teme su prioritet i diktiraju izmijenjen način života i na području Županije Posavske. Međutim, i u takvim vremenima datumi iz Domovinskoga rata nikada se ne zaboravljaju jer u njima su ugrađeni životi najboljih Sinova Posavine koji su životima branili svoje domove. Među njima su posavske postrojbe HVO-a, 104. brigada Domaljevac Šamac i 102. HVO brigada Odžak i koje su 17. travnja navršile 28. godina od utemeljenja. Branitelji tih postrojbi ispisali su povijesne stranice Posavine domoljubljem, ponosom, hrabrošću.
                                       
Prigodno obilježavanje
-U skladu sa preporukama poručili smo našim braniteljima da nećemo imati veliko okupljanje ali želim ispred organizatora Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata čestitati obljetnicu i poručiti da  ove herojske datume iz Domovinskoga rata nikada nećemo zaboraviti kao ni one koji su živote dali u obrani, kazao je Đuro Leovac - Leci nakon polaganja vijenaca ispred Središnjeg obilježja u Domaljevcu podignut za poginule branitelje za koje je opijelo izmolio župnik fra Anto Pušeljić. Posavske kobre ili 104. HVO brigada Domaljevac-Šamac  brojala je oko 2.000 pripadnika, najhrabrijih koji nisu uzmakli pred naletima  mnogo snažnijeg i naoružanije srpskog agresora. O tome svjedoči 158 poginulih branitelja iz te posavske brigade, a oko 700 ih je ranjeno. Ispred Spomen obilježja u Odžaku također je podsjetio na veliku žrtvu branitelja postrojbe 102. HVO brigade Odžak ( poginulo je 145 branitelja a oko 500 je ranjenih) i prikladno obilježavanje u skladu sa preporukama kriznih stožera, podsjetio ratni zapovjednik postrojbe Tomo Božić.
                                       

Sjećanje na herojstva
-Ožujak, travanj i svibanj su mjeseci kada se obilježavaju obljetnica brigada HVO-a koje su tijekom proteklog Domovinskoga rata branile većinski Hrvatske prostor Bosanske Posavine, kao i sve prostore Herceg-Bosne, odnosno Bosne i Hercegovine. Datuma se svi u Posavini prisjećamo s poštovanjem i ponosom, kada smo srcem i ljubavlju stvarali i pisali našu povijest. Sjećamo se poginulih s dubokim poštovanjem, spominjemo ih u svojim molitvama, svih koji su svoje živote ugradili u temelje današnje slobode. Sjećanje na svetinje Domovinskoga rata naša je sveta zadaća. Poštovani branitelji HVO-a, obitelji poginulih i nestalih branitelja, veterani Domovinskog rata, vojni invalidi, ratni zapovjednici, pripadnici svih Posavskih brigada HVO-a, budite ponosni na sva časna djela i doprinos koji ste dali u Domovinskom ratu za opstojnost našeg naroda u Posavini i u našoj Domovini, izjavio je u povodu 28. obljetnice 102. i 104.postrojbe HVO-a ministar branitelja Marijan Kopić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?