zdravstveni sustav

SKB Mostar svaki dan primi 74 pacijenta, bolnica u Konjicu tri

18.03.2019.
u 13:26

Kada se govori o zdravstvenom sustavu u Hercegovini ili čak Federaciji, onda je obično prva pomisao na dugovanja koja ima ovaj sektor, osobito SKB Mostar. HNŽ je jedina županija koja ima tri bolnice u svome zdravstvenom sustavu i najbolji je primjer kako zdravstveni sustav ne bi trebao funkcionirati, piše Večernji list BiH. Raspodjela novca bolnicama u HNŽ-u nije odraz rada ovih institucija i to je glavni razlog zašto SKB Mostar ima ogromna dugovanja.

Brojke otkrivaju istinu

Prema podacima koje smo dobili od Odjela za socijalnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, prošle godine u bolnicama liječio se 35.131 pacijent. Od toga je u SKB-u Mostar liječeno 27.038 pacijenata, RMC-u “Safet Mujić” 6778 i u bolnici u Konjicu 1315 pacijenata. U prijevodu, u SKB Mostar svaki dan uđu 74 pacijenta, a u konjičku bolnicu tri. Bolnica u Konjicu može naplatiti svoje usluge, SKB Mostar ne može. Ovi podaci otkrivaju kako se skoro 80 posto bolničkih pacijenata liječi u SKB-u Mostar te nešto više od 20 posto u drugim dvjema bolnicama. I to ne bi bio problem da takvo stanje prati i raspodjela novca. - Mi dobivamo 57 posto sredstava, ostale dvije bolnice 43 posto. Bez obzira na to tko bio na čelu SKB-a Mostar i kakav bio menadžer, pozitivno se ne može poslovati u ovakvom okruženju. Ne možemo raditi 80 posto usluga, a primati 57 posto sredstava za bolnice. Matematika je jasna i precizno govori u kakvom smo stanju - rekao je ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić za Večernji list. Ono što je još više zabrinjavajuće u ovoj priči jest činjenica kako nitko ne zna kada bi sustav mogao proći kroz promjene u kojima bi najviše novca dobivali oni koji rade najviše, što sada nije slučaj.

Plaćanje po jedinici usluge

- Živim za dan kada će se u zdravstvu institucije plaćati po jedinici pružene usluge. Mi ćemo u tom slučaju imati godišnju dobit od 30 milijuna KM, a ne da gubimo 15 milijuna KM godišnje. Kada nas počnu plaćati po jedinici obavljene usluge, onda ćemo imati uvjete u kojima ćemo radnicima bez problema uplaćivati doprinose i povećavati plaće. Nadam se kako će se to uskoro dogoditi jer sustav neće moći još dugo funkcionirati na ovakav način - poručio je Kvesić. Zanimljivo je kako svaki treći pacijent koji se liječi u bolnicama u HNŽ-u ne dolazi iz ove županije. Čak 10.442 pacijenta koja su liječena u bolnicama u Mostaru i Konjicu dolaze iz drugih županija. To je jasan pokazatelj kako bi i druge županije trebale više sudjelovati u financiranju ovih bolnica, što sada nije slučaj. Samo su u SKB-u Mostar liječena 10.163 pacijenta iz drugih županija, što je više nego što su RMC “Safet Mujić” i Opća bolnica Konjic ukupno imali pacijenata. Brojke jasno govore da zdravstveni sustav treba žurne promjene te da u njemu ima novca, ali nije raspoređen na odgovarajući način. Pitanje je hoće li buduća vlast u HNŽ-u imati dovoljno snage uhvatiti se u koštac s ovim problemom. Također je pitanje hoće li ZHŽ, HBŽ i druge županije imati više sluha za SKB Mostar i osigurati ovoj bolnici sredstava koja joj pripadaju jer se u njoj liječi velik broj ljudi iz tih dviju županija. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?