novi zahvat u Mostaru

SKB: Svjetskom metodom omogućili lakše hranjenje

12.03.2019.
u 10:10

Od kraja prošle godine liječnici Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u suradnji s gastroenterolozima izvode perkutane endoskopske gastrostomije (PEG), odnosno ugradnju plastične cijevi za hranjenje bolesnika minimalno invazivnom tehnikom bez potrebe za klasičnom operacijom te u većini slučajeva i općom anestezijom, piše Večernji list BiH. Najkraće opisano, pod kontrolom gastroskopa preko kože se iglom ubode želudac bolesnika, a preko nje se Seldingerovom tehnikom vrši ugradnja. Brojne su skupine bolesnika kojima se izvodi PEG.

Indikacije za PEG

U pravilu, svi koji su dugotrajno onemogućeni hraniti se na usta – bolesnici koji boluju od neuromišićnih bolesti, moždanog udara, multiple skleroze, uznapredovale Parkinsonove bolesti, cistične fibroze, bolesnici u vegetativnom stanju, djeca s cerebralnom paralizom, nakon teških politrauma te bolesnici s tumorima glave, vrata i jednjaka. - Uz hranjenje, PEG može služiti i za olakšavanje pritiska u želucu kod osoba koje imaju tumore crijeva ili kronične upalne bolesti poput Crohnove bolesti. Ova metoda se rabi diljem svijeta, sigurnija je od klasičnog, kirurškog postavljanja gastrostome, brži je oporavak kod bolesnika i rjeđe su komplikacije - rekao je za Večernji list dr. Zoran Karlović, voditelj Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje u SKB-u Mostar.

Treba naglasiti kako su liječenje i oporavak bilo kojeg bolesnika nemogući bez odgovarajuće prehrane, a najučinkovitiji način prehrane je onaj najprirodniji, dakle preko probavnog sustava. - Kod već navedenih skupina bolesnika koji iz raznih razloga dugotrajno ne mogu samostalno uzimati hranu, najbolja metoda je preko PEG-a.

Treba uvijek imati na umu kako je izgladnjivanje mučenje dok se npr. kod tumora jednjaka u terminalnoj fazi mora umrijeti, ali glad nipošto ne bi smjela biti uzrok smrti - ističe naš sugovornik.

Sve češća potreba

Sam zahvat traje od 15 do 20 minuta. Kontrola kirurga se obavlja nakon 48 sati i tek nakon njegove suglasnosti može se početi s hranjenjem pacijenta preko PEG-a.

Hrana se priprema u blenderu da bude tekuća, temperature oko 37 stupnjeva i poželjno je da pacijent bude u sjedećem položaju u stolici ili krevetu. Hranjenje se obavlja špricom. Dr. Karlović poručuje kako su potrebe za ovim zahvatom sve češće, tako da je opravdanost uvođenja PEG-a i više nego očita. Ovo je samo jedan od iskoraka koji je posljednjih mjeseci učinjen u SKB-u Mostar i pokazatelj je kako najveća zdravstvena ustanova i dalje napreduje unatoč svim problemima s kojima se suočava u svakodnevnom radu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?