PAPAR - KRALJ MEĐU ZAČINIMA

Skida kilograme, pomaže kod prestanka pušenja, ublažava stres...

papar
10.02.2016.
u 21:08

Papar uspješno ublažava povišenu tjelesnu temperaturu, upalu grla, mučninu, vrtoglavicu, otežano mokrenje, reume i artritis...

Bez obzira koje je bolje, papar je sigurno najprodavaniji začin današnjice. Stoljećima se koristi u gastronomiji, a toliko je dragocjen da su ga drevni trgovci jednom koristili kao platežno sredstvo umjesto novca.

Iako je podrijetlom iz Indije, papar je bio poznat i u staroj Grčkoj, a prvi zapisi datiraju iz 4. stoljeća prije Krista. Stari Rimljani su bili veliki ljubitelji papra te su slali brojne brodove u Indiju radi opskrbe Carstva ovim skupocjenim začinom, donosi Rtl.hr. 

Iako postoji oko 2000 vrsta ovog začina, najzastupljenije su crni, bijeli, crveni i zeleni papar. Bijeli i crni papar potiču od iste biljke, ali se beru u različitim stupnjevima zrelosti plodova. Tako se crni uobičajeno bere još nezreo ili neposredno pred zrenje, suši se na suncu dok ne postane crn i tvrd, a da bi dobili bijeli beru se zrele bobice kojima se skida opna prije sušenja. Zeleni se pak dobiva branjem zrna prije zrenja, potapa se u slanoj vodi, pa suši na visokim temperaturama ili zamrzne da bi sačuvao boju.

Najaromatičniji od svih je zeleni papar, upravo onaj koji je natjecatelj Željko koristio u pripremi umaka za biftek u svom prvom predstavljanju pred žirijem, dok je najljući crni papar.

Crni papar se koristi kao začin gotovo svih vrsta jela, posebice salata, juha, umaka, mesa, divljači te u posebnoj proizvodnji sira.

Bijeli papar je pogodan za poboljšanje okusa kod laganih jela od piletine, ribe, krem juha i umaka kod kojih je potrebno istaknuti vizualni dojam posluženog jela.

Zeleni papar obično se čuva u salamuri, a koristi se za pripremu jela od mesa, najčešće steakova, ali i juha, salata, kuhane šunke, pašteta i namaza (zgnječite ga prije upotrebe9.

Crveni papar idealan je za dekoriranje proizvoda, kod začinjavanja riba, desertnih sireva s medom i voćem, za umake i razna druga jela, dok je piment ili jamajkanski papar (allspice, ili u prijevodu, začin za sve) slatkastog okusa koji podsjeća na mješavinu papra, klinčića, muškatnog oraščića i cimeta.

Prema narodnoj medicini, papar uspješno ublažava povišenu tjelesnu temperaturu, upalu grla, mučninu, vrtoglavicu, otežano mokrenje, reume i artritis, a smiruje i nervozu, ublažava stres i nesanicu, pospješuje skidanje kilograma, poboljšava koncentraciju i pamćenje te jača živce. Prema novijim studijima, osim kihanja, udisanje pare od crnog papra smanjuje i želju za cigaretama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije