Zimski turizam

Skijališta u BiH spremna, ljetos počele rezervacije za zimovanja

04.11.2021.
u 16:19

Turistički djelatnici u bh. zimskim centrima već uvelike rade na pripremama za, kako se i sami nadaju, uspješniju zimsku sezonu u odnosu na prošlogodišnju. No, ono na što se već godinama poziva sve zimske turističke djelatnike, jest da se aktivnije počnu baviti menadžmentom destinacije kako bi turistima omogućili potrošiti dovoljno novca, piše Večernji list BiH.

Rad na promociji

Da se na tom polju iz godine i godinu sve aktivnije radi, svjedoči i broj turista koji svoju zimsku idilu pronalaze upravo na nekom od skijališta u BiH. Da rezervacija ne manjka ni ove godine, unatoč još uvijek neizvjesnoj situaciji s koronavirusom, potvrdili su iz nekoliko skijaških centara, navodeći kako su pripreme za skijašku sezonu u punom jeku. - Za razliku od prošle, ove godine očekujemo puno bolju zimsku turističku sezonu. Lani su bila ograničena kretanja pa se gotovo nikako nije moglo prelaziti preko granice, dok je ove godine, s obzirom na procijepljenost, vidljivo da će prelasci preko granica biti dosta lakši za veliki broj posjetitelja. Budući da nam prošlogodišnja situacija s granicama nije išla na ruku te je sprečavala dolaske skijaša iz Dalmacije koji su inače najbrojniji na Kupresu, mi smo se okrenuli promociji i privukli goste iz cijele BiH. Dolazili su nam iz središnje Bosne, Republike Srpske, Krajine..., a očekujemo ih i ove godine. Što se tiče samoga centra na Kupresu, cijela tehnika je na servisu, od topova za proizvodnju snijega, dizala, strojeva za uređenje staza..., tako da taj dio u dobrom dijelu privodimo kraju, a onda treba samo čekati uvjete i krenuti s proizvodnjom snijega - objašnjava nam Zvonko Bagarić, vlasnik Adria Ski centra na Kupresu, navodeći kako su u tijeku rezervacije i za proslavu Nove godine.

- Budući da smo odlučili i ove godine organizirati doček Nove godine, rezervacije su počele, no do tada ćemo pratiti epidemiološku situaciju, objašnjava nam Bagarić. Iz jednog hotela na Vlašiću su nam ranije potvrdili kako su ljubitelji skijanja još u kolovozu počeli s rezervacijama za zimovanja i skijanje. - Iako mnogi misle da je još uvijek rano rezervirati smještaj za skijanje i doček Nove godine, mi smo prve rezervacije imali ljetos, točnije u kolovozu, dok je zima još bila daleko. Iako još uvijek ima mjesta, kapaciteti su dobrim dijelom popunjeni - kazala nam je ranije djelatnica hotela na Vlašiću koja je zadužena za rezervacije. Kada je pak riječ o programu za proslavu Nove godine, kaže kako još uvijek ništa nije u potpunosti definirano, ali da već imaju ideje koje bi mogli ostvariti za, kako je mnogi zovu, najluđu noć u godini - kazala nam je djelatnica hotela. Za Kupresom i Jahorinom, kako piše Glas Srpske, ne zaostaju ni hoteli na drugim planinama u BiH i Srbiji, u kojima su najskuplji aranžmani, kako pišu, već odavno “planuli”. Direktor Unis Toursa iz Banje Luke i član Upravnog odbora Udruge ugostitelja i hotelijera “Horeka” RS-a Zoran Preradović kazao je da najveća potražnja vlada za Jahorinom i Kopaonikom. - U pojedinim skupljim hotelima na ovim planinama smještajni kapaciteti za 31. prosinca su popunjeni, dok je zbog neizvjesne epidemiološke situacije zanimanje za udaljene destinacije nešto manje u odnosu na prijašnje godine - kazao je za Glas Srpske.

Očekuju dobru sezonu

Domaće planine, posebice olimpijska ljepotica, u fokusu su i Turističke organizacije RS-a, a vršitelj dužnosti direktora ove organizacije Miodrag Lončarević rekao je za Glas Srpske da je prošle zime na Jahorini bilo više od 250.000 skijaša, a dobroj sezoni nadaju se i ove godine. Djelatnici PP Blidinje, koji je prošle godine zabilježio dobru posjećenost, ove se nadaju još uspješnijoj sezoni. I dok se čeka službeni početak skijaške sezone, turistički djelatnici očekuju da će biti uspješna.

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
16:47 04.11.2021.

Zanimljiv članak. Autor je mogao obraditi i neka druga skijališta kojih sada stvarno ima mnogo u čitavoj BiH. Manja su i atraktivnija ali se ovdje ne spominju. Najljepše je ono kod Zenice.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?