ALARMANTNO

Škole ostaju bez grijanja, nema novca za nabavu goriva

medicinska škola,štrajk,karlovac
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
10.12.2013.
u 09:36

Sve škole su u nedostatku novca lož-ulje kupile na poček i nemaju mogućnost kupovine novih količina energenta

U svim osnovnim školama HNŽ-a jučer je održan jednosatni štrajk upozorenja. Nastava se nije održavala prvi sat prve smjene i prvi sat druge smjene, a štrajk su podržali čak i prosvjetari koji nisu članovi sindikata. - Možemo biti zadovoljni odzivom na štrajk i potporom kolega. Vrijeme je da vlast shvati u kakav položaj su doveli osnovne škole u HNŽ-u, te kako se mora reagirati - rekao nam je predsjednik Sindikata osnovnih škola HNŽ-a koje rade po nastavom planu i programu na hrvatskom jeziku Slavko Lauš.

A kakvo je stanje govori i podatak kako su neke škole ostale bez grijanja. Naime, sve škole su u nedostatku novca lož-ulje kupile na poček i nemaju mogućnost kupovine novih količina energenta. - Neke škole su štedjele pa sada imaju goriva za 3-4 mjeseca grijanja. Druge škole više nemaju grijanja i nemaju novca za kupovinu energenta. Zbog toga prijeti obustava nastave jer je sigurno kako se nastava ne može održavati u ledenim prostorijama. To je samo jedan od znakova apsolutno lošeg stanja u osnovnim školama - ističu predstavnici Sindikata osnovnih škola. Već ranije smo objavili kako škole više nemaju ni krede, te kako se gube mogućnosti za održavanje nastave u normalnim okolnostima.

Stanje bi uskoro s lošeg moglo priječi na gore. Naime, trenutačno troškove prijevoza učenika i prosvjetara, te materijalnih troškova škola ne plaćaju Mostar, Čitluk i Čapljina, a kako se doznaje, sredstva za ovu namjenu nisu planirana ni u ostalim općinama u 2014. godini. Lokalne zajednice i županije još uvijek ne mogu postići dogovor oko toga koja razina vlasti treba plaćati spomenute troškove, a sukobi po ovome temelju traju već godinu dana. Čini se kako uskoro neće biti pronađeno rješenje. (mk)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?