Od ove godine

Škole uvode nova zanimanja: CNC operater i komunikacijski tehničar

26.06.2017.
u 10:00

U posljednjih desetak godina teško je bilo naći zanimanje koje će danas-sutra donijeti sigurno radno mjesto. Siromašno gospodarstvo teško prihvaća nova zanimanja. Ove godine pri upisu u prve razrede srednjih škola Srednja prometna škola iz Mostara i Srednja strukovna škola u Širokom Brijegu ponudile su dva nova zanimanja, piše Večernji list BiH.

Nova zanimanja

Kako se promet posljednjih godina intenzivno razvija, a prateći potrebe tržišta, Srednja prometna škola od školske godine 2017./2018. uvodi novo zanimanje tehničara za komunikacijske tehnologije. To zanimanje pruža znanja i vještine za razumijevanje komunikacijskih tehnologija koje se koriste za upravljanje telekomunikacijskim mrežama i sustavima, sudjelovanje u timovima za izradu i realizaciju projekata iz oblasti komunikacijskih tehnologija, povezivanje znanja iz svih dijelova tehničkih znanosti te razvija sposobnosti rješavanja poslovno-orijentiranih problema uz identifikaciju, analizu, razvoj i provedbu poslovnih rješenja za unapređenja komunikacijskih sustava. Nakon završena četiri razreda za to zanimanje učenici mogu nastaviti fakultetsko obrazovanje ili potražiti posao u bankama, državnim institucijama, razvojnim i istraživačkim centrima ili kod nekog mrežnog operatera. Već u prvom upisnom roku krajem lipnja tekuće godine učenici mogu kandidirati za upis za to zanimanje uz ostala koja nudi škola.

Za razliku od Srednje prometne škole u Mostaru, u Širokom Brijegu u Srednjoj strukovnoj školi prvi krug upisa je završen i mjesta za atraktivno zanimanje CNC operater su popunjena. Završeni CNC operater imat će prigodu raditi u tvrtkama strojne obrade, u pogonima održavanja i proizvodnje strojnih dijelova i uređaja. Obrazovanjem za to zanimanje stječu se kompetencije za samostalno obavljanje poslova i radnih zadataka rukovanja klasičnim i numerički upravljanim alatnim strojevima (NUAS) u proizvodnji, kao i izradi strojnih dijelova pri remontu strojeva i uređaja.

Samostalna izrada

Samostalno izrađuje jednostavnije tehničke crteže i skice, a složenije očitava kako bi prema njima mogao izrađivati izratke. Radi na upravljačkim računalima na numerički kontroliranim strojevima, podešava ih, održava i popravlja. Za sve se proračune, skiciranja i crteže koristi odgovarajućim računalnim programima, osobito vezanim uz crtanje na računalu (AutoCAD, Catia, SolidEge). Koristi se programom za simulaciju koji služi za programiranje CNC stroja i izvođenje 3D simulacija obrade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije