prosvjedi

Skoro 700 radnika GIKIL-a danas dolazi pred Vladu FBiH

23.11.2018.
u 09:27

S obzirom na to da se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine oglušila na vapaje radnika Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL), njih gotovo 700 danas dolazi u Sarajevo na prosvjede. Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je predsjednik Sindikata GIKIL-a Mirsad Imamović.
Već više od godinu dana GIKIL radi bez okolišne dozvole, a zbog lošeg stanja u kompaniji, koje su zabilježili inspektori, Federalna uprava za inspekcijske poslove izdala je rješenje o obustavi rada postrojenja.

Žalio se menadžment

Menadžment kompanije se na ovo žalio, a nadležni sud je žalbu prihvatio.
Novi rok za ulaganje u poboljšanje očuvanja okoliša GIKIL-u je istekao, menadžment nije do kraja realizirao većinu projekata, a sada je samo pitanje trenutka kada će Federalna uprava za inspekcijske poslove doći u kompaniju i početi zatvarati postrojenja.

Tužitelji Tužiteljstva Tuzlanske županije, Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije i Uprave za inspekcijske poslove Federacije Bosne i Hercegovine prije nekoliko dana su ponovno boravili u GIKIL-u, a nakon obavljenih očevidnih radnji utvrđeno je da je stanje znatno složenije. 
Zbog trenutačno loše situacije radnici GIKIL-a federalnoj Vladi su uputili dopis u kojem su zatražili da se usvoji odluka prema kojoj bi se ovoj kompaniji pružila još jedna prilika, odnosno produljio rok za izvršenje rješenja od 100 dana.
“Mi smo Vladi FBiH i jučer uputili urgenciju, ali oni nam ništa nisu odgovorili. Kontaktirali smo ih, ali nitko nije imao sluha prema nama. Zbog toga su posljednje pripreme u tijeku i u petak ispred GIKIL-a 15 autobusa s radnicima kreće za Sarajevo. Tamo ćemo se okupiti ispred zgrade federalne Vlade. U Sarajevo ide gotovo 700 radnika, a ostalih oko 300 ostaje u tvornici jer se proizvodni proces ne može prekinuti”, rekao je za Klix.ba Imamović.

Obustavljanje proizvodnje

Radnici su dosad u nekoliko navrata poručivali da neće dopustiti obustavljanje proizvodnje u ovoj kompaniji jer bi to predstavljalo ekološki i egzistencijalni problem, s obzirom na to da skoro tisuću obitelji živi zahvaljujući GIKIL-ovim plaćama. S druge strane, nadležni su dosad u nekoliko navrata upozoravali menadžment ovog poduzeća da se podhitno moraju poduzeti aktivnosti u svezi s unapređenjem rada postrojenja, odnosno zaustavljanjem onečišćenja zraka, vode i tla koja nastaju posljedično proizvodnim procesom.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?