srednjoškolci u zdž-u

Skoro polovina učenika pije energetska pića

21.07.2018.
u 20:09

Stručni tim Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) proveo je tijekom prethodne školske godine antropometrijska mjerenja i istraživanja o prehrambenim navikama učenika u školama, te su na osnovi istraživanja, mjerenja i provedenih anketa objavljeni rezultati o prehrambenim navikama osnovaca i srednjoškolaca u Zenici i Zeničko-dobojskoj županiji (ZDŽ).

Prema podacima istraživanja, provedenog na učenicima šestih razreda osnovnih škola, učenici tog razreda osnovnih škola u ZDŽ-u se više razlikuju u težini nego visini. Od ukupnog broja dječaka - učenika, njih 16 posto je pothranjeno, a 27 posto pretilo, dok je 21 posto djevojčica pothranjeno, a 20 posto pretilo.

Postoje značajne razlike indeksa tjelesne težine (BMI - body mass index) učenika u školama sa i bez školskih kuhinja. U redovitoj ponudi većine školskih kuhinja nalaze se štetna ili nezdrava hrana, gazirana pića, sendviči, pite, pizze, peciva, grickalice, čokolade, dok svježe voće i povrće nije nađeno u ponudama školskih kuhinja.

- Također, potvrđena je pretpostavka da se učenici u školama koje nemaju kuhinju također hrane nezdravo te nekvalitetnu i visokokaloričnu hranu kupuju u objektima na putu do škole ili u neposrednoj blizini školskih objekata - rekao je stručni suradnik za školsku higijenu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Nino Hasanica. Od ukupnog broja učenika, njih čak 90,2 posto, smatra kako se hrani zdravo, 63,3 posto tvrdi da imaju tri obroka dnevno, 71,7 posto priznaje da konzumira slatkiše i grickalice, a 73,8 posto brzu hranu. Prema izjavama iz ankete, dvije trećine učenika (65,7 posto) tvrdi da imaju redovitu fizičku aktivnost. U analizi kojom su bili obuhvaćeni prvi razredi srednjih škola u ZDŽ-u, utvrđeno je da pothranjeno 3,8 posto učenika, dok umjereno pretilih i pretilih ukupno ima 19,3 posto. Srednjoškolci koji pripadaju skupini pretilih konzumiraju energetska i gazirana pića (zasebno) po više od tri puta tjedno.

Služba za školsku higijenu Instituta je provela antropometrijska mjerenja i istraživanje o prehrambenim navikama učenika od petog do devetog razreda u Zenici u prethodnoj školskoj godini.

Utvrđeno je da su dječaci (18,4 posto) deblji od djevojčica (10,9 posto), a da čak svaki peti učenik (20,9 posto) ne doručkuje svaki dan.

- Dodatno zabrinjavajući podatak je da čak 43 posto učenika bar jednom tjedno konzumira energetska pića te da su u tome češći dječaci od djevojčica. Također, utvrđeno je da su manje pretile djevojčice koje imaju više obroka dnevno koji su pravilno raspoređeni, kao i one koje konzumiraju žitarice, što svako za sebe značajno utječe na smanjenje pretilosti kod djevojčica, kaže Hasanica.

Kako ističu stručnjaci INZ-a, dobivenim rezultatima ispitivanja pokazuje se važnost redovitog uzimanja obroka i pravilne prehrane. Nakon preporuka struke, odluka o promjenama načina prehrane u školskim objektima, ali i prehrambenih navika najmlađih je prije svega na roditeljima, ali dužnosnicima obrazovnog sustava, priopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije