Novo poskupljenje

Skuplja nafta i povećanje plaća po treći put u mjesec dana dižu cijene brašna u RS-u

09.10.2018.
u 19:30

Cijene brašna, koje su u RS-u samo tijekom prošlog mjeseca povećane dva puta, mogle bi još jednom poskupjeti, uslijed čega svoje cijene dižu i proizvođači pekarskih proizvoda, izvijestila je FTV. Uzrok za rast cijena su poskupljenje nafte i nestabilno tržište žitarica, piše Večernji list BiH. 

Opravdanje poskupljenja

Vreća brašna od 25 kg, ovisno o tipu i proizvođaču, košta od 16 do 21 KM. Zbog poskupljenja brašna od 0,04 do 0,06 KM, skočila je i cijena kruha. Cijene pekarskih proizvoda u ovom entitetu nisu ujednačene pa kupci u Banjoj Luci za bijeli kruh od 600 grama umjesto dosadašnjih 1,20 KM moraju izdvojiti 1,40 KM. U bijeljinskoj regiji ta cijena je 1,20 KM. “Trenutačno imamo problematiku obveznog rasta plaća radnika u pekarskoj industriji i shodno tome to pekari odnekud moraju naplatiti”, poskupljenje pekarskih proizvoda obrazlaže Saša Trivić, predsjednik Udruge pekara RS-a. Radenko Pelemiš, predsjednik Udruge pekara Bijeljina, navodi da je došlo do rasta cijene nafte i naftnih prerađevina i brašna te da su pekari stoga bili prinuđeni na poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda. Dodaje da je poskupljenje od 6 KM po kruhu na mjesečnoj razini za neke puno, ali će nastojati da dalje ne podižu cijene. Mlinari ističu da se cijene nisu mijenjale od 2008. te da bi ostali rentabilni na tržištu morali su povećati cijene. Navode da samo 10% domaće pšenice utječe na proizvodnju pekarskih proizvoda jer se ostatak uvozi. I dok se građani RS-a pitaju otkud iznaći novac za nova poskupljenja, najava o poskupljenju brašna i pekarskih proizvoda u FBiH za sada još uvijek nema. To su za Večernjak potvrdili i iz kompanije Klas d.d. Sarajevo, vodećeg bh. proizvođača u mlinsko-pekarskoj djelatnosti. - Povećanja cijena brašna, kruha i ostalih pekarskih proizvoda, uz to što je došlo do povećanja cijene pšenice, kad je u pitanju naša kompanija, za sad neće biti. I prije mjesec dana obavijestili smo javnost kako nećemo dizati cijene, situacija je još uvijek ista. U slučaju da dođe do nekih promjena, javnost će biti pravodobno obaviještena - kazali su nam iz kompanije Klas.

Proizvođači pšenice ogorčeni

Dok su građani ogorčeni, proizvođači pšenice tvrde kako za isto nema osnove. Iz Udruge poljoprivrednika Semberije i Majevice ističu kako je do ovakvog stanja dovela izuzetno loša bh. politika koja domaću pšenicu nije zaštitila na pravi način. Ratari tvrde da je svega 5% semberske pšenice završilo u žitnicama mlinara po sramotno niskoj otkupnoj cijeni, dok je primat pripao uvezenoj robi. - Nije realno poskupljenje brašna i pekarskih proizvoda do kraja 2018. Svi mlinari i pekari pšenicu su otkupljivali onako kako su htjeli. Otkupna cijena po kg za domaće proizvođače iznosila je 0,22 - 0,25 KM ovisno o kvaliteti pšenice. Voda i svi ostali aditivi nisu poskupjeli, tako da bi cijena kruha trebala iznositi najviše 1 KM - rekao je ranije predsjednik Udruge poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?