Kada tečaj kune raste

Skuplje ljetovanje na Jadranu, jeftinija roba iz uvoza, ali i veće rate kredita u kunama

13.02.2017.
u 07:00

Svi oni koji su ovih dana u bankama kupovali kune primijetili su kako su skuplje za više od dva posto u odnosu na početak ove godine. Dok se početkom godine, primjerice 5. siječnja, za 100 kuna trebalo po srednjem tečaju izdvojiti 25,80 maraka, mjesec dana poslije za 100 kuna trebalo je izdvojiti 26,32 KM.

I mjenjači u kavanama, koji mijenjaju “na crno”, osjetili su kako je ovo prigoda za zaradu te za 100 kuna traže i do trideset maraka, ovisno o količini, dok za kupnju 100 kuna “glatko” plaćaju 28 KM.

Povoljnija kupnja

Kako tvrde analitičari, kuna je ovih dana dosegnula najveću vrijednost od srpnja 2013. godine, kada se za 100 kuna izdvajalo 26,10 KM, što je ovih dana i premašeno. Velika ponuda deviza srušila je na deviznom tržištu tečaj eura prema kuni na 7,42, što je, zbog velike ponude turističkih eura, primjerenije cijeni koja se ostvaruje tijekom ljetnih mjeseci. Kako je konvertibilna marka čvrsto vezana uz euro, tako je kuna u istoj mjeri porasla i za KM...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?