Tomislavgrad:

Skupština HBŽ-a usvojila prijedlog zakona o građenju

skupština
29.02.2016.
u 19:27

Zastupnici Skupštine Hercegbosanske županije (HBŽ) danas su na dvanaestoj sjednici Skupštine Hercegbosanske županije održane u Tomislavgradu usvojili Prijedlog zakona o građenju.

Kao predlagač  Prijedloga zakona, ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije Hikmet Hodžić je kazao kako se ovom zakonu pristupilo nakon analize svih odredbi i dugogodišnje primjene u praksi Zakona o građenju te sukladnosti pojedinih odredbi tog zakona s odredbama drugih zakona koje direktno utječu na sadržaj određenih članaka i pravnog uređenja pojedinih pitanja iz oblasti koja je tim zakonom regulirana.

Drugi razlog je, kaže ministar, realizacija projekta pod nazivom Pojednostavljivanje aktivnosti izdavanja dozvola i režima inspekcija na inicijativu američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Osim usvojenog prethodnog zakona zastupnici su usvojili Prijedlog Zakona o reguliranju dospjelih a neuplaćenih obveza po osnovi doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje od neuposlenosti radnika rudnika ugljena Tušnica u Hercegbosanskoj županiji.

U obrazloženju ovog zakona predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić je kazao kako je prema  Zakonu o financijskoj konsolidaciji rudnika ugljena u FBiH prema obračunatim a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine, utvrđena nadležnost županija za donošenje propisa kojim će se regulirati način i postupak uplate duga za dospjele a neuplaćene doprinose za zdravstveno osiguranje i osiguranje od neuposlenosti.

Zastupnici su isto tako usvojili Nacrt Zakona o turističkoj djelatnosti Hercegbosanske županije a kao razlog donošenja ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Alelsandar Štrbac je naveo donošenja istog zakona na razini Federacije, koji između ostalog uređuje i pitanje turističke djelatnosti  i turističko – ugostiteljske inspekcije. Kako se radi o podijeljenoj nadležnosti između Federacije i županije , ministar je mišljenja da se ovo pitanje uredi na razni županije.

Također je dana suglasnosti na Master plan za uređenje prostora oko Buškog jezera.

Na kraju današnje sjednice usvojen je Nacrt strategije razvoja Hercegbosanske županije za razdoblje 2016- 2020. godine, koji sadrži utvrđene prioritete u razvoju i predstavlja putokaz za sveukupni razvoj Županije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?