Mostar

Usvojen Nacrt proračuna HNŽ-a za 2016.

HNŽ
08.12.2015.
u 14:12

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) koja je održana u utorak u Mostaru usvojili su Nacrt proračuna za 2016. godinu i Nacrt zakona o izvršenju Proračuna HNŽ-a za 2016. godinu.

 - To znači da u ovom proračunu nije planiran deficit te da se s prihodima koje ova županija ima planira pokriti taj iznos rashoda - kazao je u izjavi novinarima uoči sjednice predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago, koji je istaknuo kako se do kraja mjeseca planira usvojiti proračun za iduću godinu.

Po njegovim riječima, u nacrtu proračuna pokušao se ograničiti rast na plaćama, uz obvezu povećanja za minuli rad na godišnjoj razini za 0,6 posto.

- Smatram kako je najvažnije to što je ova vlada u startu prepoznala da su jedine moguće uštede na bruto plaćama zaposlenih, a koje se u nacrtu kreću negdje oko 110 milijuna KM - kazao je Špago.

Istaknuo je kako je nacrtom predviđeno sve ono što je i do sada županija financirala, od plaća proračunskih korisnika do sufinanciranja rada zdravstvenih ustanova, visokoškolskih javnih ustanova, socijalne oblasti te sve ostalo predviđeno kako županijskim tako i federalnim zakonom.

Špago je ovogodišnji proračun nazvao stabilizirajućim, kazavši kako ne posjeduje razvojni dio. - Ove godine smo predvidjeli neka minimalna sredstva za poticaje u gospodarstvu i poljoprivredi, odnosno u nekim drugim resorima i ministarstvima, ali nije to još ono što bi trebalo biti - kazao je Špago, izrazivši nadu kako će u idućem razdoblju kroz zamah rada nove vlade ti segmenti proračuna biti popravljeni.  

Potpredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović kazao je kako proračun za 2016. godinu ipak ima elemenata koje se odnose na ekonomsku agendu, jer u njemu su izdvojena sredstva za razvojnu strategiju ove županije, a koja je polazni uvjet da bi uopće mogli razgovarati i s Europskom unijom i koristiti ona sredstva koja se odnose na IPA i pretpristupne fondove, fondove prekogranične suradnje.

On je istaknuo kako se očekuje da se do proljeća iduće godine dobije novi zakon o pripadnosti javnih prigoda, što će ovoj županiji omogućiti nešto veća sredstva u odnosu na ono što je do sada imala, a za što je bila, kako je rekao, zakinuta svih ovih godina.

- Ako se to dogodi mi ćemo proračunsku 2016. godinu nadam se završiti uspješno, odnosno osigurati još više sredstava za one nepokrivene ili slabo pokrivene djelatnosti ove županije - kazao je Martinović.

Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg nazvao je uravnoteženim Nacrt zakona proračuna za 2016. godinu jer, kako je kazao, prihodi i primici moraju biti jednaki rashodima i izdacima.

- S druge strane, ovaj je proračun stabilizacijski i održiv u postojećim fiskalnim okolnostima, a ono što me veseli je to da nacrtom nije predviđen deficit. Realni prihodi su projicirani za 2,5 milijuna više nego u 2015., a rashodi su manji za 3,5 milijuna KM - kazao je Herceg.

Dodao je kako su nacrtom također predviđena sredstva za rješavanje pitanja zajedničkog smještaja institucija ove županije, kao i dodatna sredstva za isplatu proračunskih korisnika koji su tužili Vladu.

Po njegovim riječima, predviđeno je dodatnih milijun maraka za sudske nagodbe, a u dokumentu okvirnog proračuna koji su usvojili, predviđeno je 3 milijuna KM u 2017. i 5 milijuna KM u 2018. godini.

- Spomenute tužbe proračunskih korisnika zaista su velika opterećenja za županijski proračun. Osnovica je negdje blizu 20 milijuna KM, ali nažalost zatezne kamate i sudski troškovi su došli gotovo do glavnice i po toj osnovi imamo negdje oko 37 milijuna KM", kazao je Herceg i istaknuo kako su zbog toga pokrenuli novi način rješavanja tih tužbi, a to su izvansudske nagodbe kako bi se oni koji su tužili odrekli kamata.

Zaključcima Skupštine, ostavljena je mogućnost zastupnicima da svoje primjedbe i prijedloge dostave u Skupštinu kako  bi ih Skupština mogla proslijediti Vladi, koja će ih razmatrati prilikom utvrđivanja Prijedloga Proračuna za 2016. godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?