narodna skupština rs

Skupštinski odbor negira veto Bošnjaka na referendum i popis u RS-u

nsrs
04.08.2016.
u 12:45

Odbor Narodne skupštine RS za ustavna pitanja održao je danas sjednicu na kojoj je utvrdio odgovore na dva zahtjeva u vezi zaštite vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka o odlukama o referendumu i popisu u RS-u.

Utvrđeni odgovori su upućeni Vijeću Ustavnog suda RS-a za zaštitu vitalnog interesa koji se u narednim danima treba izjasniti o vetu Kluba Bošnjaka na spomenute odluke.

Skupštinski odbor smatra da je neprihvatljiv zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi s odlukom o raspisivanju referenduma u RS-u o 9. siječnja kao Danu RS-a, jer, kako je priopćeno, nije utemeljen na Ustavu i predlaže Ustavnom sudu RS-a da ovaj zahtjev Bošnjaka odbije kao neosnovan. 

-Zahtjev Kluba izaslanika iz reda bošnjačkog naroda odnosi se samo na eventualnu ocjenu ustavnosti osporenog akta, što ne može biti predmet odlučivanja u postupku pred Vijećem za zaštitu vitalnog interesa. Ovakvim zahtjevom samo se zlouporabljava ustavni institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda – tvrdi se u odgovoru skupštinskog odbora za ustavna pitanja.

Kako se dodaje, RS jamči punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana pred zakonom i zaštitu od bilo kojeg oblika diskriminacije. 

Ponavlja se i tvrdnja da je Dan RS-a sekularni praznik.

- RS nijednim aktom Narodne skupštine, niti Ustavom, niti u svom pozitivnom zakonodavstvu, nije ustanovila krsnu slavu kao praznik RS-a - navedeno je u odgovoru. 

Naglašava se da se republički referendum ne odnosi na pripadnike bilo kojeg konstitutivnog naroda pojedinačno i ne sadrži odredbe kojima se diskriminiraju ili favoriziraju pripadnici bilo kojeg naroda. 

-Odluka o referendumu nema nacionalni predznak, i ona se podjednako odnosi na sve narode i građane, koji slobodno raspolažu svojim pravom i izražavaju svoju političku volju sudjelujući na referendumu - stav je Odbora parlamenta RS-a za ustavna pitanja.

Također, smatra da zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, u vezi sa Zakonom o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u nije utemeljen na Ustavu RS i predlaže da se odbije kao neosnovan. 

-Ustavna osnova za donošenje ovog zakona sadržana je u članu 3. Ustava RS-a, prema kojem je utvrđeno da Republici pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti osim onih koje su Ustavom BiH izričito prenesene na njene institucije; zatim u Amandmanu XXXII na član 68. točka 9. Ustava koji propisuje da Republika, između ostalog, uređuje i osigurava kontrolu zakonitosti raspolaganja sredstvima pravnih osoba i prikupljanje statističkih i drugih podataka od općeg interesa; kao i u članu 70. točka 2. Ustava, kojim je propisano da Narodna skupština RS-a donosi zakone i druge propise – navedeno je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije