SVJETSKI DAN ČOKOLADE

Sladokusci, znate li zašto se čokolada baš svaki puta topi u ustima?

07.07.2020.
u 15:01

Kod nas je prva trgovina s čokoladom otvorena 1952. godine i bio je to Kraš čija popularnost ni danas ne prestaje

Danas, 7. srpnja, obilježava se svjetski dan čokolade! Nekada je bila sredstvo plaćanja i nazivali su ju 'hranom bogova', a danas je omiljena slastica svim uzrastima.  Kristofor Kolumbo bio je prvi koji je sa svog putovanja u Novi svijet donio zrna kakaa, ali ipak je za popularizaciju zaslužan netko drugi - španjolski istraživač i konkvistador Hernando Cortés. Legenda kaže da je astečki kralj Montezuma njemu priredio bogat banket na kojem se posluživao čokoladni napitak, misleći da je riječ o reinkarniranom astečkom bogu Quetzalcoatlu. Cortés je u tome vidio dobru zaradu, pa je zaplijenio sve plantaže kakaa, a onda je 1528. svojim sunarodnjacima donio kakao, opremu i recept za izradu čokoladnog napitka. Iako im se na početku nije sviđao jer je bio gorak, Španjolci su kasnije dodali med i šećer i tako napravili ukusnu kombinaciju. Iako su dugo skrivali tajnu o kakau, 1645. godine zrna su dospjela do Engleza koji su umjesto vode u napitak dodali mlijeko i tako pokrenuli širenje.

Početkom 19. stoljeća otvorila se i prva tvornica čokolade u Švicarskoj, a za taj potez zaslužan je François Louis Callier.  U Belgiji su se malo poigrali čokoladom i tako 1840. prvi napravili table, pastile i figure od kakaa. Za mliječnu čokoladu zaslužan je Švicarac Daniel Peter of Vevy koji ju je izradio 1875., a za praline možemo zahvaliti Jeanu Neuhausu koji ih je počeo proizvoditi u 20. stoljeću. Švicarci i dan danas nose titulu najvećih potrošača, a svaki u prosjeku pojede oko 13 kilograma čokolade godišnje. Kod nas je prva trgovina s čokoladom otvorena 1952. godine i bio je to Kraš čija popularnost ni danas ne prestaje. Danas proizvode godišnje oko 35 tisuća tona raznih slastica, a među poznatijima su one brenda Dorina koji je nastao 1996. godine objedinjavanjem svih Kraševih čokolada pod jedan zajednički naziv.  Još jedna zanimljiva činjenica je ta da čim u usta stavimo komadić čokolade, on se odmah topi zbog toga što je temperatura u našim ustima oko 36°C, dok se čokolada počinje topiti na 34°C. U ustima će se topiti i ovaj savršeni ljetni desert koji donosimo za dvobojnu čokoladnu panna cottu po receptu Andree Cukrov.

Sastojci 
Za tamni sloj:
  
10 grama želatine u listićima 
500 ml slatkog vrhnja 
100 g šećera 
Prstohvat soli 200 g čokolade, grubo narezane 

Za svijetli sloj:  
10 g želatine u listićima 
500 ml slatkog vrhnja 
50 g šećera, Na vrh noža sjemenki vanilije 

Za ukrašavanje:  
Sezonsko voće 
Kakao u prahu 

Priprema 
Za tamni sloj: 

Listiće želatine potopite u hladnoj vodi prema uputi na pakiranju. U lončiću pomiješajte vrhnje, šećer i prstohvat soli. Sve zagrijavajte na umjerenoj vatri povremeno miješajući dok ne dođe do točke vrenja. Maknite s vatre pa dodajte ocijeđenu želatinu. Vratite na laganu vatru i miješajte dok se želatina ne rastopi. 
Ponovno maknite s vatre i umiješajte čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne rastopi. 

Ovu smjesu rasporedite u četiri desertne čaše i ostavite da se potpuno ohladi. 

Ako želite da kreme u čaši budu pod kosim kutem onda čaše ostavite hladiti u nakošenom položaju koji tako da ih podbočite smotanom kuhinjskom krpom. 

Za bijeli sloj: 

Listiće želatine potopite u hladnoj vodi prema uputi na pakiranju. U lončiću pomiješajte vrhnje, šećer i sjemenke vanilije. Sve zagrijavajte na umjerenoj vatri povremeno miješajući dok ne dođe do točke vrenja. Maknite s vatre pa dodajte ocijeđenu želatinu.Vratite na laganu vatru i miješajte dok se želatina ne rastopi. Dobivenu smjesu rasporedite na ohlađeni tamni sloj.  
Sve dobro ohladite prije posluživanja. 
Poslužite ukrašeno svježim voćem i posipano kakaom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?