Kolači

Slasni i neodoljivi čupavci

27.01.2024.
u 15:26

Sastojci
 

Tijesto:

- 3 jaja
- 10 jušnih žlica kristal šećera (220 g)
- 13 jušnih žlica ulja (180 ml)
- 16 jušnih žlica brašna (300 g)
- 100 ml mlijeka
- 1 prašak za pecivo

Krema:

- 250 g margarina
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 veću žlicu ruma
- 200 ml mlijeka
- čašu od 200 ml kristal šećera

Ostalo:

- 300 g krupnije mljevenog kokosa

Priprema

1. Od navedenih sastojaka pripremiti biskvitno tijesto: u posudu za miksanje staviti bjelanjke, a žumanjke odvojiti u jednu čašu. Miksati bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg, pa dodavati i miksati redom: ulje, 6 žlica brašna i prašak za pecivo, jedan po jedan žumanjak, pa mlijeko i preostalo brašno. Uliti u pleh srednje veličine (cca 25×35 cm) u koji smo stavili papir za pečenje (radi lakšeg vađenja kocki).

2. Peči na 180 stupnjeva dok se biskvit počne odvajati od stranica pleha.

3. Punč kremu skuhati na način da se prvo stavi otopiti margarin i čokolada, kad je otopljeno, dodati šećer, pa mlijeko i na kraju rum. Kad krema zakuha maknuti s vatre.

4. Biskvit odrezati na kockice pa svaku umakati u toplu kremu i uvaljati u kokosovo brašno.

Posluživanje

- Kokos staviti u jedan dublji tanjur, kremu ostaviti u lončiću, uzeti dvije vilice: jednu za kokos, a drugu za kremu. Uzeti vilicom kocku biskvita, umočiti kvalitetno u kremu, podignuti, malo sačekati trenutak da kapne višak kreme, staviti kocku na kokosovo brašno i izvući ovu vilicu. Drugom vilicom nabacati kokos po kockici, uhvatiti ju vilicom ispod i prebaciti na tacnu.

Ako se pred kraj krema zgusne obvezno ju malo podgrijati jer tako biskvit popije više kreme pa čupavci budu sočniji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?