Župa uznesenja BDM

Slavlje sakramenta krizme u župi Rama-Šćit

09.05.2021.
u 18:36

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rami na Šćitu pod svečanom misom 8. svibnja 2021. upriličena je podjela sakramenta potvrde – krizme. Misnim slavljem predsjedao je mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i administrator Vojnog ordinarijata uz suslavlje nekoliko svećenika. Primanju sakramenta potvrde pristupilo je ukupno 43 krizmanika, 26 mladića i 17 djevojaka.

Na početku euharistijskog slavlje riječi dobrodošlice nadbiskupu uputila je krizmanica Matea Markešić i fra Andrija Jozić, župnik i gvardijan. Riječ Božju navijestili su krizmanici Marija Franjušić, Ivan Petrićević i đakon fra Antonio Gašić. Nakon što je župnik predstavio ovogodišnje krizmanike uslijedila je nadbiskupova propovijed u kojoj je potaknuo mlade da hrabro žive i svjedoče svoju vjeru. „Isus kaže da je mnogo važnije vršiti zapovijedi, nego li znati njegove zapovijedi. Njegove je zapovijedi moguće vršiti i kada ih ne znamo nabrojati, ali ih slijedimo po svojoj savjesti.“ – istaknuo je nadbiskup dodajući kako svi vjernici, napose krizmanici, trebaju biti zahvalni svojim precima koji su prenijeli i očuvali vjeru koju danas svjedoče slaveći sveta otajstva.

Središnji dio slavlja sakramenta potvrde bila je obnova krsnih obećanja, polaganje ruku i mazanje svetim krizmenim uljem. Četrdeset i troje mladih Ramljaka obučenih u narodne nošnje u pratnji svojih kumova pojedinačno su pristupali nadbiskupu primajući neizbrisivi biljeg kojim se obogaćuju darom Duha Svetoga kako bi riječju i djelom mogli biti Kristovi svjedoci.

Tekst Molitve vjernika čitala je krizmanica Antonia Marić. Na kraju svečanog misnog slavlja pod kojim su pjevali članovi župnog zbora, župnik fra Andrija te krizmanici Katarina i Marin Markešić izrazili su zahvalu nadbiskupu za njegovo prisustvo među njima i podjelu sakramenta potvrde te mu uručili prigodan dar.

Ovogodišnju skupinu krizmanika čine učenici 8. i 9. razreda osnovne škole. Za ovaj sakrament katehezama su ih pripravljali fra Andrija Jozić, fra Branko Malekinušić i fra Antonio Gašić. Od ukupno 43 krizmanika, njih 26 gravitira župnoj crkvi na Šćitu, 12 filijalnoj crkvi u Podboru, a njih 5 filijalnoj crkvi na Orašcu. Mnogi od njih aktivni su u župnoj zajednici kao čitači, pjevači, ministranti i framaši. (kta/a.g.)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?